Afbeelding
Foto: Gebruiker

Twentsen Streektaaldag 2020

Algemeen

Afgelopen vrijdag vond in Wierden bij het Ontmoetingscentrum de Twentsen Streektaaldag plaats. Dit evenement werd georganiseerd door het Twentehoes, het centrum voor Streektaal en Streekcultuur van Twente.

Voor deze dag waren alle historische- en taalverenigingen van Twente uitgenodigd. Tevens lokale politici met cultuur in hun portefeuille. Zelfs vanuit Zwolle en Brussel was er vertegenwoordiging. Een speciale plek was er voor de Twentse Taalbank. Op deze site, www.twentsetaalbank.nl, is de Twentse taal uitzonderlijk goed geregistreerd. Een heel bijzondere kennisbron.
Als Europarlementariër gaf Annie Schreijer-Pierik toelichting op de erkenning in 2018 in Brussel van de Nedersaksische taal. Het Twents valt daar net als het Drents en het Gronings onder. Nedersaksisch zorgt voor verbinding in de regio tussen mensen en bedrijven. Dit geldt ook voor de Duitse grensstreek. Economisch heel belangrijk. Ook Roy de Witte, de Twents sprekende gedeputeerde van de Provincie ziet het belang van deze verbinding en blikte vooruit op de toekomst.
In de middag werd door alle aanwezigen hun zienswijze op papier gezet. Eén wens van alle deelnemers kwam overeen; de vraag voor meer ruimte voor het Nedersaksisch in het onderwijs. Met deze wens in het achterhoofd is het dan ook niet vreemd dat Willemijn Zwart van de IJsselacademie één van de sprekers tijdens de Twentsen Streektaaldag was. Zij lichtte de stand van zaken in het onderwijs met betrekking tot de streektaal toe. Daarnaast uitten vele aanwezigen de wens dat er een betere verbinding tussen historische- en taalverenigingen in Twente komt. Het Twentehoes gaat hiermee aan de slag. Uiteindelijk zullen deze wensen zich in de cultuurplannen van de Provincie voor de periode 2021-2024 moeten vertalen. Gelukkig gingen alle neuzen dezelfde kant op. Al met al een zeer geslaagde dag. Met veel perspectief voor de Twentse taal voor de toekomst.

Kiek aait noar de zun en de schaa blif achter oe!

Twentehoes

 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 1 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 17 uur geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 19 uur geleden
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 uur geleden
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend gisteren
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43