Afbeelding

Volop activiteiten in herbouwde hobbyboerderieje Rijssen

Algemeen

RIJSSEN - Op uitnodiging van het dagelijks bestuur van de hobbyboerderieje bestaande uit de heren Jan Flim (voorzitter), Ben Plomp (Secretaris) en Jan van de Maat (penningmeester) bracht ik een bezoek aan de deze hobbyboerderieje aan de Albertsdijk in Rijssen.

De aanwezige bestuurders van de diverse verenigingen die in deze hobbyboerderij weer opnieuw hun onderdak hebben gevonden voor hun activiteiten gaven per vereniging een korte introductie van hun diverse hobby’s en hun plannen voor de komende periode.

Woordvoerders
De woordvoeders waren namens Wildbeheereenheid West Twente: Dinand Spenkelink, Jan Flim aanspreekpunt KNJV (jagersvereniging), Jan Meinders (beheerder hobbyboerderieje), Gert Jan Zwiers namens Bonsaivereniging, Rien van Driel secretaris van de vereniging Hobby en Kunst, Gerrit Averesch van de aquariumvereniging en Wim Baan van IVN. Bovengenoemde heren zijn zeer tevreden over de opnieuw opgebouwde hobbeboerderieje die in 2017 gedeeltelijk door brand werd verwoest. De hobbyboerderieje werd op een duurzame wijze weer herbouwd en in volle glorie heropend op 11 december 2019. De isolatiewaarde is verhoogd en het gas is vervangen door een warmtepomp en het geheel oogt weer als volledig nieuw.

De geschiedenis
De heer Jan van de Maat gaf vervolgens een overzicht van de geschiedenis van de hobbyboerderieje. De boerderij is gesticht rond 1750 door de heer van Ittersum. Eigenaar van de Havezathe De Oosterhof en kreeg de functie van "potterbakkerij". De eerste bewoners waren Pijter Ages en zijn vrouw Baukje Ellifis. Hun dochter Agee Pijter onder Oosterhof wordt met Pasen 1755 ingeschreven als lidmaat van de Schildkerk. Het pottenbakken bleek geen succes. In 1780 heeft de heer van de Oosterhof de boerderij verhuurd aan de hovenier Willem van Buren. Hierna volgden er verschillende pachters waaronder in 1807 de familie Rozendom. Deze familie kwam uit Markelo via Almelo, waar ze het "Kroezenhuis" bewoonden. Aan deze familie heeft de hobbyboederieje haar bijnaam "Kroezenboerderij" te danken. In 1853 bewoonde Egbert Brinks gehuwd met Janna Docters uit Wezepe op deze locatie. In november 1880 komen we van uit de gemeente Wierden de familie Ter Maat tegen als bewoner. De oude Ter Maat had een grote baard, vandaar zijn naam "Board va".

Dick Tukkers

Op de foto voor v.l.n.r. Dinand Spenkelink, Jan van de Maat, Jan Meinders, Jan Flim; achter v.l.n.r. Gert Jan Zwiers, Rien van Driel, Gerrit Averesch, Wim Baan. Door ziekte ontbrak op de foto Ben Plomp, voorzitter van Hobby en Kunst.

Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 16 uur geleden
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 22 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 23 apr, 17:41
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55