Afbeelding
Foto: mike

Wat je nog niet wist over strijkvrije overhemden

Algemeen

Je overhemden strijken terwijl je een drukke dag voor de boeg hebt? Klinkt als een klus die velen graag aan een ander zouden overlaten. Toch zijn er vele mannen die iedere ochtend of avond het overhemd voor de volgende dag aan het strijken zijn. Tuurlijk, je kunt iemand betalen om je was te strijken, maar is dit echt het enige alternatief? Gelukkig niet. Je kunt namelijk kiezen voor een strijkvrij overhemd en een strijkvrij overhemd kan een hoop tijd, geld en irritatie besparen!

Maar wat is precies een strijkvrij overhemd en is zo'n overhemd wel helemaal strijkvrij? Is het echt te mooi om waar te zijn of hoef je vanaf nu niet meer te strijken? Tijd om meer te weten te komen over deze wonderlijke heren overhemden.

Alles wat je moet weten over strijkvrije overhemden

Een strijkvrij overhemd, ook wel non-iron overhemd genoemd, is een overhemd dat kreukvrij blijft zonder dat je het hoeft te strijken. De overhemden worden gemaakt van een luchtige weving waar af en toe een synthetische draad doorheen geweven is. Door het gebruik van de synthetische draad wordt de stof soepeler en glijden de kreukels eruit. Het voordeel hiervan is dat de stof minder snel kreukt. Daar staat wel een nadeel tegenover: doordat de stof minder goed ademt kunnen zweetgeurtjes in de stof trekken.

Na het gebruik van de synthetische draad wordt de stof in een chemisch bad ondergedompeld. Dit zorgt ervoor dat de stof strijkvrij wordt. Dat deze methode niet zo ideaal is, bleek uit onderzoek van de New York Times in 2010. In totaal werden er 160 overhemden getest, waarvan er bij 10 overhemden giftige niveaus van de stof formaldehyde gevonden werd. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn er een aantal wijzigingen aangebracht in de behandelingswijze van de overhemden. Deze worden nu in een minder chemisch bad ondergedompeld om ervoor te zorgen dat ze alsnog strijkvrij zijn.

Is het overhemd nu helemaal strijkvrij?

Hoewel er een aantal merken pretenderen volledig strijkvrij te zijn, is dit niet 100% waar. Na verloop van tijd zal een strijkvrij overhemd zijn strijkvrije eigenschap enigszins verliezen. Wanneer je het overhemd regelmatig wast, zal het chemisch goedje in het overhemd langzaam oplossen. Zo kunnen overhemden die met ammoniak strijkvrij gemaakt zijn binnen 10 tot 20 wasbeurten de strijkvrijheid verliezen. Naast overhemden is er ook andere herenkleding die strijkvrij zijn, zoals T-shirts, poloshirts en broeken.

Samenvattend

Er zitten zowel voordelen als nadelen aan strijkvrije overhemden. Zo is de stof dunner en heeft het een chemische wassing ondergaan. Daarentegen bespaar je met de aankoop van strijkvrije overhemden een hoop geld en moeite. Wanneer je een keer een strijkvrij overhemd wilt proberen, kijk dan op heerenzaak.nl, op overhemden en strijkvrij en kies je nieuwe favoriete overhemd uit. Op de website heb je de keuze uit meer dan 1000 strijkvrije overhemden.

Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 1 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 13 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 16 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 18 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 19 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 21 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 17 apr, 21:29
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49