De Riessense Skrifvuurleazers bieden secretaris Jennet van der Harst het eerste exemplaar aan.
De Riessense Skrifvuurleazers bieden secretaris Jennet van der Harst het eerste exemplaar aan. Foto: Jan Joost

Presentatie Evangelie volgens Johannes in ‘t Riessens

Algemeen

RIJSSEN – Juist in de dialectmaand maart én in een zeer klein gezelschap vanwege het coronavirus is donderdagavond het Evangelie volgens Johannes in het Riessens gepresenteerd.

Het kleine feestje vond plaats in het Rijssens Museum. Gertjan ter Harmsel, jongste lid van de Werkgroep Biebel in ’t Riessens, overhandigde het eerste exemplaar aan de secretaris van het museumbestuur, Jennet van der Harst, zelf ook een groot liefhebber van het Rijssens dialect. Het Evangelie volgens Johannes bestaat uit een booklet met de tekst uit de Twentse Biebel van Anne van der Meiden én een usb-stick met daarop de voorgelezen hoofdstukken in het Rijssens dialect. Het Evangelie volgens Johannes is bij de Readshop verkrijgbaar en kost € 9,95. Bestellen per e-mail bij het Rijssens Museum kan ook: info@rijssensmuseum.nl o.v.v. Johannes en de adresgegevens.
De museumwerkgroep Biebel in 't Riessens slaat twee vliegen in één klap: je behoudt de klanken van het Rijssens dialect én we komen tegemoet aan de veelgehoorde vraag naar een Bijbelboek in echt Rijssens. De Biebel in het Twents van Anne van der Meiden wordt door veel mensen regelmatig gelezen, maar je hoort nog regelmatig: maar het is geen Rijssens. Dat probleem is hiermee dus opgelost."

De museumwerkgroepleden hebben allemaal meegelezen: Joke Seppenwoolde, Ria Dekker-Averesch, Arie Jansen, Gertjan ter Harmsel, Gerrit Beunk en Gerrit Dannenberg. "We hebben niet gekozen voor een compleet Rijssense hertaling op schrift, maar de Biebel in het Twents van Van der Meiden was uitgangspunt. “Maar vóór je echt in het Riessens aan het lezen bent, moet je afspraken maken over hoe je sommige woorden uitspreekt en welke woorden je kiest."

De Twentse Biebel van Van der Meiden is geschreven in het Oost-Twentse dialect van Usselo waar Van der Meiden zelf opgroeide. “Toch is ons gebleken dat de overeenkomsten tussen de Twentse streektalen nog altijd groter zijn dan de verschillen. Maar het Rijssens wordt gesproken in West-Twente en daarom is het ook geen wonder dat er nogal wat verschil is met het Twents van Van der Meiden. De luisteraar kan dat nu zelf ervaren door te luisteren en in het booklet mee te lezen.”

Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 1 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 2 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 4 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 20 uur geleden
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 17 apr, 12:08
Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 17 apr, 10:00
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 16 apr, 19:54