RIJSSEN - CDA-fractieleider Dieger ten Berge trok fel van leer in het debat over openbaar onderwijs.
RIJSSEN - CDA-fractieleider Dieger ten Berge trok fel van leer in het debat over openbaar onderwijs. Foto: Jan van de Maat Fotografie

Dieger ten Berge (CDA): Mijn bloed kookt als ik dat hoor!

Algemeen

RIJSSEN – Het verwijt van D66-voorman Herman Klein Velderman dat Rijssen geen openbaar onderwijs wil, is het overgrote deel van de gemeenteraad in het verkeerde keelgat geschoten. “Als ik dat hoor, kookt mijn bloed,” liet CDA-fractievoorzitter Dieger ten Berge zich ontvallen.

Donderdagavond debatteerde de gemeenteraad over het verdwijnen van het openbaar onderwijs uit de kern Rijssen. Wat in Rijssen ooit begon met de openbare Schildschool, werd later de Lage Esch, de Overtoom en tenslotte de Salto. Ondanks alle pogingen van de schoolleiding, het gemotiveerde team en de goede schoolresultaten, tóch zakte het aantal leerlingen zodanig onder de norm dat een openbare school in Rijssen na de komende zomervakantie niet meer mogelijk is.

Onderzoek
Klein Velderman vroeg zich in het debat af hoe de ontbrekende behoefte aan openbaar onderwijs is gemeten. “De gemeente moet heel concreet bij jonge ouders polsen of zij behoefte hebben aan openbaar onderwijs. We roepen wel dat er geen behoefte is, alleen wij twijfelen daar ernstig aan. Als we een peiling zouden houden, zouden daar wel eens verrassende uitkomsten uit kunnen komen. De Salto stond in een vergrijsde wijk waar geen enkel jong gezin woonde. De Salto had verplaatst moeten worden, dan zou de school het overleefd hebben.”

Irritatie
VVD-fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg vond het geen taak van de gemeente om een openbare school te stichten. “Het irriteert mij dat die bal steeds bij ons wordt gelegd. De Salto stond in een redelijke vruchtbare wijk.” Volgens Van den Berg hoeft de gemeente niet de behoefte aan een bepaald soort onderwijs te onderzoeken. “Als D66 dat wél vindt, laat D66 dan vooral zijn gang gaan met dat onderzoek.”

Jammer
CU-fractieleider Jan Berkhoff sloot zich daarbij aan. “Wij zijn er echt helemaal klaar mee. We zijn absoluut niet tegen openbaar onderwijs. We zouden het zelfs willen ondersteunen. Maar het is er niet meer, dat is jammer, maar het is niet onze taak om daar achteraan te gaan.” (vervolg op pagina 5)

Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 3 uur geleden
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 6 uur geleden
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 8 uur geleden
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 20 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 22 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 19 apr, 14:01
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 19 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07