RIJSSEN - CU-fractieleider Jan Berkhoff wil het Eiervrouwtje terug in het centrum.
RIJSSEN - CU-fractieleider Jan Berkhoff wil het Eiervrouwtje terug in het centrum. (Foto: Jan van de Maat)

Terugplaatsing standbeeld eiervrouwtje in centrum van Rijssen

RIJSSEN – Het standbeeld van het eiervrouwtje keert terug in het Rijssense stadsbeeld. De motie die CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff (foto) daarvoor indiende werd donderdagavond door de gemeenteraad aangenomen.

Het bescheiden bronzen beeldje stelt een vrouw voor in Rijssense klederdracht die met twee eiermanden op weg is naar de eiermarkt, die in vroeger tijden werd gehouden onder de Wilhelminaboom op het Schild. Het beeld werd in 1982 geschonken door de ondernemers Krekel, Van Heteren en Roelofs & Haase die hadden meegewerkt aan het toen vernieuwde winkelgebied. Het eiervrouwtje kreeg een plek op de binnenplaats van het toenmalige stadhuis.

Berkhoff zei dat het beeld, na afbraak van het oude stadhuis, lange tijd in opslag heeft gelegen en nu weer opgedoken is. “Hoe mooi zou het zijn om het beeld straks in het vernieuwde winkelcentrum terug te plaatsen.” Volgens Berkhoff staat het beeld symbool voor de vroegere bedrijvigheid in Rijssen en de markten die er nog altijd zijn. “Ook het standbeeld van stadsomroeper Jan met Panne kreeg al eerder een plaats in het winkelcentrum. Nu het winkelcentrum wordt vernieuwd is het een goed moment om ook het eiervrouwtje weer een plek te geven.”

VVD-fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg zei voorstander te zijn van terugplaatsing van het beeldje in het centrum. “Het is ooit geschonken door ondernemers van Rijssen. Mooi dat het terugkomt als verwijzing naar de bedrijvigheid van Rijssen in vroeger eeuwen.” Ewart Bosma (SGP) toonde zich ook een warm voorstander van terugkeer van het beeld. “Wij zijn warme voorstanders van kunst die mensen begrijpen.” Fractievoorzitter Rob Meijerink (PvdA) vond het ook een goed voorstel.

Cultuurwethouder Ben Beens (SGP) zei blij te zijn met de motie van Berkhoff. “De vraag waar het moet komen te staan leggen we voor aan de Cultuur Adviesraad Rijssen-Holten en de Erfgoed Adviesraad. En het zou mooi zijn als het werd meegenomen in de route van het Stadsgidsengilde."

Meer berichten