Afbeelding

Theo de Rooij Classic steunt Tsjernobyl-kinderen

Algemeen

RIJSSEN-HOLTEN - Het moment waarop het je nieuws van een catastrofe of ingrijpende gebeurtenis verneemt. De omstandigheden waarin je jezelf bevindt, je gemoedsrust, de plek. 26 april 1986, die dag bereidden we ons tijdens de Ronde van Spanje in een hotel ergens in Zaragoza voor op de etappe die ons te wachten stond. Aan de ontbijttafel sijpelde het nieuws door dat in Tsjernobyl een kerncentrale was ontploft.

Het door het Spaanse hotelpersoneel gebrachte nieuws werd zo goed en kwaad als mogelijk vertaald en leidde tot een zorgelijke discussie over de gevaren en bedreigingen. Zoals een meltdown van de radioactieve kern, de bedreiging van de volksgezondheid en de voedselveiligheid als gevolg van de radioactieve wolk. Maar ook de Vuelta wacht op niemand en al snel gingen we weer over tot de orde van de etappe. De dagen na de ontploffing werd duidelijk dat een radioactieve wolk zich richting noordwesten bewoog, via de Baltische staten naar Scandinavië. Spanje en Nederland zouden niet getroffen worden.

Surrealistisch beeld
De klap van Tsjernobyl levert surrealistische plaatjes op. De giftige wolk verdreef het leven in de verlaten en in verval geraakte stad Pripyat. De teloorgang betreft eveneens de omgeving en talloze mensen werden blootgesteld aan de radioactieve fall out. Cijfers spreken over 200.000 doden en de gevolgen voor de gezondheid van kinderen zijn onduidelijk. Het bescheiden welvaartsniveau en de gebrekkige controle op voedselveiligheid in het gebied dragen niet bij aan het toekomst- en gezondheidsperspectief van de kinderen. Nog steeds zijn zij slachtoffer.

Zonder zorgen
De Stichting Hulp aan Tsjernobyl-kinderen Rijssen-Holten wil sinds 2001 vrijwel elk jaar zoveel mogelijk kinderen uit Wit-Rusland een zorgeloos achtwekelijks verblijf aanbieden bij gastgezinnen in de gemeente. Dit onder het motto: aansterken en zorgeloos genieten. Een nobele en tot dusver succesvolle missie waar de Theo de Rooij Classic maar wat graag zijn steentje aan wil bijdragen en dat dan ook zal doen! Ook je steun betuigen? Fiets dan mee met tijdens de 11de editie van de Theo de Rooij Classic op zaterdag 6 juni 2020
Theo de Rooij

Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 47 minuten geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 4 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 6 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 8 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 10 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 22 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden gisteren
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 18 apr, 15:42