RIJSSEN - Het poortgebouw van de rooms-katholieke begraafplaats aan de Enterstraat is een rijksmonument.
RIJSSEN - Het poortgebouw van de rooms-katholieke begraafplaats aan de Enterstraat is een rijksmonument. (Foto: Jan Joost )

Open Monumentendag op zaterdag 12 september met leermomenten

RIJSSEN - Zaterdag 12 september is het Open Monumentendag.

Het thema van dit jaar is Leermonument. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk monumentale gebouwen en historische locaties open te stellen met als doel om er iets van te leren. Leermonumenten vertellen over de geschiedenis van hun standplaats, maar ook hoe de situatie zo geworden is.

Het hele deelnemersveld is nog niet bekend, maar deelnemers zijn in elk geval de Pelmolen, de Enterse Zomp, het Parkgebouw, Rijssens Leemspoor, de Schildkerk en havezate de Oosterhof, dat in de volksmond 't kasteel heet. De historische bebouwing staat centraal. Om 11 uur, 13 uur en 15 uur zijn er gratis rondleidingen door het gebouw. Van de havezate kan onder andere geleerd worden hoe het bestuur van ons land in vroeger tijden geregeld was. Alleen landeigenaren met een bepaalde hoeveelheid grond én van adel konden meepraten in de Provinciale Staten. Van de Oosterhof is ook te leren hoe er vroeger werd gebouwd en hoe de landgoedbewoners in hun levensonderhoud voorzagen.

Begraafplaatsen
Ook de Oude Begraafplaats op de hoek Lentfersweg-Verlengde Oranjestraat is een leermonument dat open is. Gidsen van het Rijssens Museum verzorgen op Open Monumentendag rondleidingen over de historische begraafplaats. Rijssen-kenner Gerrit ten Wolthuis vertoont een beeldpresentatie in het baarhuisje met wetenswaardigheden over begraafplaatsen. Oud-begraafplaatsbeheerder Johan Nijzink leidt het publiek over de begraafplaats. Ook de rooms-kaholieke begraafplaats aan de Enterweg is open voor het publiek.

Het Parkgebouw als monument is ook te bezichtigen. Vorig jaar leidde oud-voorzitter Henk Wolterink van de beheerscommissie het publiek in kleine groepen door het Parkgebouw. Omdat de mensen toen kwamen in ruimtes waar het publiek eigenlijk nooit komt, leverde dit verraste reacties op.

Meer berichten
 
Auto zoeker