Afbeelding

CU breekt een lans voor de weeskinderen in Griekenland

Algemeen

RIJSSEN – De toestanden in de Griekse vluchtelingenkampen zijn beschamend en schokkend.

Dat zei CU-raadslid Tonnie Rozenkamp (foto) donderdagavond in de laatste gemeenteraadsvergadering voor de zomerstop. Door indienen van een motie wilde hij de Europese Commissie helpen om 500 weeskinderen naar Nederland te halen. Volgens Rozenkamp hebben 115 gemeentes deze motie al aangenomen.

“De politieke kleur maakt niet uit. Het gaat erom iets te doen aan het leed en onrecht aan 2500 kinderen. Wij als gemeente zitten daar nog niet bij. Daar schaam ik me voor. We moeten niet wegkijken. Als we allemaal meedoen, dan zal voor onze gemeente gaan om ongeveer een drietal kinderen,” aldus Rozenkamp.

Signaal
Fractievoorzitter Herman Klein Velderman van D66 vond het een heel mooi initiatief waar een goed signaal van uitgaat naar buiten. Ook PvdA-voorman Rob Meijerink was blij met de motie waardoor iets gedaan kon worden voor mensen in anderen landen die het zo veel minder hebben dan wij.

Aarzeling
De andere partijen hadden echter grote aarzeling om te motie te ondersteunen. SGP-fractievoorzitter André Scheppink vond het onderwerp “enorm belangrijk. Maar in 2018 diende de PvdA een soortgelijke motie in en die werd weggestemd. Ook toen waren we het eens over de inhoud. De vluchtelingen op de Griekse eilanden baren ons zorgen. Maar er moet veel meer gebeuren dan in deze motie staat.” Ook VVD-fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg vond dat je dit soort moties zo niet moest indienen.

Internationaal 
CDA-fractieleder Dieger ten Berg zei dat het ging om een internationaal vraagstuk en op je deze zaken op dat niveau moet aanpakken. “Je moet dat niet hier in de gemeenteraad aan de orde stellen.”
Hij stelde Rozekamp voor om als CDA en CU per brief de fracties in de Tweede Kamer aan te sporen hier iets aan te doen. “Leg uw passie daar in, in plaats van in deze motie. Deze motie is hier in de gemeenteraad overbodig.”

Fractieleider Jan Beunk van Gemeentebelang vond dat de gemeente niet over vluchtelingenvraagstukken moet beslissen. “Regel dat landelijk.”

Wethouder Erik Wessels (CDA) zei dat het college bereid was om in noodsituaties de helpende hand te bieden. Volgens hem wordt de zorg voor de kwetsbaren in Rijssen-Holten raadsbreed gedeeld. “Maar we moeten wel nadenken over de afzonderlijke rol van de gemeente en die van de rijksoverheid.” Hij vond de motie niet nodig.
Om toch iets te doen was Rozenkamp bereid om zijn motie aan te passen en zelfs in te trekken “als de fracties met een landelijke vertegenwoordiging hun partij een brief willen schrijven om zich te bekommeren om het lot van die 500 weeskinderen. En zijn die fracties en het college ook bereid om kinderen op te nemen als dat nodig is.”

CDA en D66 antwoordden volmondig ja op deze vragen, maar de SGP ging het niet ver genoeg. “De brief willen wij best sturen, maar daarmee los je het probleem niet op.” De VVD zei geen steun te willen geven aan ad hoc-verplaatsingen van de vluchtelingenkinderen.

PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink (foto) zei dat een brief aan de landelijke partijen in het kabinet niet werkt. “Onze fractie hoef ik niet te benaderen, want die zijn het er al mee mee eens. De lobby met een brief is kansloos, want er zitten partijen in de regering die het in hun broek doen voor PVV en FvD.”

Bedroefd
Rozenkamp zei bedroefd te zijn over de gang van zaken. “Er zijn te veel mensen die we moeten helpen, dus doen we maar niks. Dat stuit mij als christen tegen de borst.” Vanwege de ontbrekende steun in de raad zei hij de motie in te trekken.

Lariekoek 
Klein Velderman (D66) zei de dat discussie toch iets positiefs had opgeleverd, “want er zit groei in naar een wat socialer gezicht van de gemeente.” Dat werd door Scheppink getypeerd als “lariekoek”. Burgemeester Arco Hofland vond de opmerking van Klein Velderman “buiten de orde”.

De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 1 uur geleden
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 13 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 15 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 19 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 21 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 22 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival gisteren
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 18 apr, 19:49