Studenten schrijven brief aan ouderen

RIJSSEN/NIJVERDAL - Studenten van het ROC van Twente, dat ook in Rijssen en Nijverdal leslocaties heeft, hebben hartverwarmende brieven geschreven aan eenzame ouderen in de regio Twente. Veel ouderen zijn eenzaam als gevolg van de maatregelen in de bestrijding van corona, zo zag ook docente Kristel van Putten. Zij wil ouderen een hart onder de riem steken met een schrijfopdracht; aanvankelijk voor haar studenten Sport en Bewegen. Inmiddels pakken ook andere docenten dit op.

Inmiddels zijn al meer dan 1150 brieven geschreven en verspreid in Twente. De schrijfopdracht die steeds grotere vormen aannam, is een mooi voorbeeld van één van de vele bijzondere verhalen die zijn te vinden op de website Vier het Vakmanschap van ROC van Twente. Deze site is woensdag gelanceerd en biedt een online podium voor studenten, docenten en bedrijven en hun vakmanschap. Bovendien zijn er nog veel meer verhalen te vinden van bijzondere initiatieven die in crisistijd zijn ontstaan. Enthousiasme, gedrevenheid en liefde voor het vak staan centraal.

Bijzondere brieven
Kristel geeft les in Nederlands en Burgerschap bij ROC van Twente. Met de schrijfopdracht konden de twee vakken goed gecombineerd worden. In de brief stellen studenten zich kort voor en tonen ze interesse in de brieflezer door een aantal vragen te stellen, zoals: welke levensles zou u mij willen meegeven? En: wat wilde u worden op mijn leeftijd? "Er zijn zoveel liefdevolle, geïnteresseerde en grappige brieven geschreven door onze studenten. Ze hebben echt veel moeite gedaan om een mooie brief te schrijven", vertelt Kristel. Na haar pakte de één na de andere docent de opdracht op.

Tot tranen toe geroerd
Kristel benaderde zorginstellingen met haar initiatief en die bleken enorm enthousiast. De brieven zijn voornamelijk bezorgd op locaties van Carintreggeland en TriviumMeulenbeltZorg. Bij deze zelfstandig wonende ouderen mocht in het begin van de coronatijd geen bezoek komen. Mirjam Nieuwenweg (managementassistent Carintreggeland): “Ouderen waren tot tranen toe geroerd.” Veel studenten ontvingen brieven of telefoontjes terug en sommigen hebben nog altijd warm contact met de ouderen die zij geschreven hebben. Niet alleen voor de ouderen was de actie waardevol: ook voor de studenten zelf. Zij zagen en voelden de invloed van de maatregelen op deze doelgroep, maar ook dat zij hen écht konden helpen met een relatief klein gebaar.

Meer berichten