Tips tegen droogte en extreme hitte

RIJSSEN - De afgelopen twee jaar zagen we recordwarme zomers in onze regio. Met afgelopen jaar temperaturen die tegen de 40 graden aan zaten. Ook afgelopen week schoot het kwik al rap omhoog. Of we ook dit jaar weer dit soort extremen zullen zien valt nog te bezien. Maar de gemeente geeft al wel vast wat tips om zelf ook wat te doen tegen dit extreme weer.

De grote droogte en hitte van de afgelopen jaren vormen nieuwe uitdagingen. De klimaatverandering zorgt voor extreme pieken zowel qua droogte als natheid, waarbij we in onze regio nog kampen met de unieke problemen van de hoge zandgronden waardoor het aanvoeren van water lastiger is. Onder meer waterbedrijf Vitens riep dan ook al op met bij extreem weer rustig aan te doen met het waterverbruik.

Uitdagingen
Ook de inwoners van Rijssen-Holten merken inmiddels de droogte in hun eigen tuin en het openbaar groen. Sommige planten, bomen en struiken redden het niet en er moet vaker bijgesproeid worden. Inwoners met een tuin met veel steen merken de hitte en droogte ook sterk: veel zon betekent veel hitte die van de bestrating omhoog kaatst. Dit fenomeen merk je ook in de dichtbebouwde kern van het Rijssense centrum: alles is bestraat en panden staan wat dichter op elkaar, waardoor hitte blijft hangen.

Zelf iets doen
De afgelopen jaren werd al vaker aandacht gevraagd voor het vergroenen voor uw tuin, wat nu dus steeds relevanter is vanuit het oogpunt van weersextremen. Een groene tuin heeft veel voordelen; zo houdt deze minder hitte vast. Zo zorgt een boom voor een opmerkelijke 2 à 3 graden verkoeling door verdamping en schaduw. Je kunt bijvoorbeeld ook een 'groen zonnescherm' aanleggen, zoals een pergola, leibomen of rekken met klimplanten. Ze bieden schaduw en verkoeling. Een mooie tussenoplossing is een pergola met bladverliezend groen: in de zomer biedt deze verkoeling, in de winter belemmert het niet de lichtinval. Het vergroenen van de tuin helpt ook bij verbeteren van de afwatering.

Meer berichten
 
Auto zoeker