Nederlandse militairen en inheemse mannen en een legerkamp.Foto Willy Struik.
Nederlandse militairen en inheemse mannen en een legerkamp.Foto Willy Struik. (Foto: Willy Struik)

Rijssens Museum herdenkt militairen Nederlands-Indië

RIJSSEN – Het Rijssens Museum besteedt aandacht aan Nederlands-Indië met een speciaal ingerichte vitrine en een boekpresentatie op woensdag 16 september.

Zaterdag 15 augustus is de datum waarop het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Bij het Indisch Monument in Den Haag worden dan alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. De herdenking wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte.

De aanstaande boekpresentatie op het Rijssens Museum was de aanleiding om aandacht te schenken aan Nederlands-Indië. Marja Voortman, die nu in het westen van ons land woont, kwam in bezit van de brieven uit de soldatenkist van haar oom Gerhard Wolters (1925-1973). Wolters was de neef en vriend van Marja Voortmans vader.

Na de brieven van Wolters, met toestemming van diens zonen Aard en Erik, te hebben gelezen, kwam ze tot de ontdekking dat Wolters waardevolle ervaringen en indrukken in mooi proza op papier heeft gezet. Te mooi om er niets mee te doen. Zij besloot de brieven te bundelen en te voorzien van inleidende alinea’s, zodat ze ook voor andere geïnteresseerden boeiend om te lezen zijn geworden.

Via Erik Wolters werden contacten gelegd met voorzitter Jan Bakker van het Rijssens Museum. Daar werd besloten dat de uitgave die Marja Voortman voorbereidt in het museum zal worden gepresenteerd. Het boek gaat 25 euro kosten en de titel is "Rijssen naar Indië".

Vanuit de Werkgroep Wisselexposities van het museum kwam het idee om aandacht te geven aan de Indië-herdenking. Verzamelaar Henk Olthof is bereid gevonden een vitrine in de hal van het kasteel in te richten met opmerkelijke spullen uit Indië. Dat zal komende week gaan gebeuren.

Naast het boek over Gerhard Wolters is ook het stripboek "De terugkeer" van Eric Heuvel en Ruud van der Rol verkrijgbaar met daarin de belevenissen en achtergronden van de Nederlandse militairen in Nederlands-Indië begrijpelijk en overzichtelijk weergegeven.

Meer berichten
 
Auto zoeker