RIJSSEN - De kopie van de bronzen stadsmaquette kan gebakken worden.
RIJSSEN - De kopie van de bronzen stadsmaquette kan gebakken worden. (Foto: Henk Roosink)

Stadsmaquette middeleeuws Rijssen kan gebakken worden

RIJSSEN - De replica van de bronzen stadsmaquette op de Bevervoorde is gereed.

De stadsmaquette van middeleeuws Rijssen is door kunstenaar Ingrid Hegeman nagemaakt op Zorgboerderij de Borkeld. Het kunstwerk is bedoeld voor het Rijssens Museum die er het verhaal van Rijssen en de Hanze mee wil illustreren.

Duurzaam
Gekozen is om een exacte kopie van de bronzen maquette in klei na te maken. Dat is duurzaam materiaal, zeker nadat het gebakken is. "En dat moment is nu gekomen," zegt beeldend kunstenaar Henk Roosink. Hij is de maker van de bronzen maquette en hij adviseerde Hegeman bij het maken van de replica.

Kleur 
Er kan nu nagedacht worden over het op kleur brengen van de maquette. "De bronzen maquette op de Bevervoorde is vanzelfsprekend bronskleurig," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum, "maar om ons verhaal nóg meer te laten spreken, denken we er met de kunstenaars over na om de maquette op kleur te brengen."

Onverwacht
Dat stelt alle betrokkenen wel voor onverwachte vragen. "Hadden de huizen in Rijssen destijds rieten daken of pannendaken? Gelukkig hebben we in ons museum genoeg deskundigen voor handen die daar na rijp beraad een antwoord op hebben geven," aldus Dannenberg.

Stadsgeschiedenis
De maquette krijgt een plaats in de zaal van de stadsgeschiedenis van Rijssen in kasteel de Oosterhof.

Meer berichten
 
Auto zoeker