“Afvallen” de beste remedie tegen het coronavirus

RIJSSEN/NIJVERDAL - We moeten afvallen in de strijd tegen het coronavirus. Onderzoek wijst uit dat mensen met overgewicht een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden van het virus. Minder overgewicht zou veel opnames op de intensive care kunnen voorkomen. Het werkt zowel preventief als genezend.

Van alle patiënten in Nederland die met het coronavirus op de intensive care terechtkomen, heeft driekwart overgewicht. De ziekte komt harder aan bij zwaarlijvigen en richt meer schade aan. “Afvallen is belangrijk”, zegt Harry Sanderink, eigenaar van 8 Corpus Milon-fitnessclubs in Twente. “Het immuunsysteem van mensen met overgewicht is vaak namelijk al ontregeld voordat ze ziek worden.” Dat immuunsysteem valt normaal gesproken virussen aan. “Als je een gezond gewicht hebt, werkt dat immuunsysteem beter en heb je een milder ziekteverloop.”

Immuunsysteemcellen
Het probleem bij mensen met obesitas is dat het immuunsysteem continu aanstaat. “Daardoor reageert het niet goed op acute prikkels, waardoor mensen minder goed en snel herstellen”, aldus Harry Sanderink. In het vet zitten vetcellen en immuunsysteemcellen. “Die vetcellen staan de hele tijd onder stress. Daardoor moeten de immuunsysteemcellen de hele tijd aan het werk om de vetcellen beter te maken. Die cellen hebben daardoor minder tijd om met bijvoorbeeld het coronavirus aan de slag te gaan.” In 2019 had iets meer dan de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas - ernstig overgewicht - is dat andersom: meer vrouwen dan mannen hebben obesitas. In totaal heeft 14,7 procent van de volwassen Nederlanders obesitas.

Beweging en slaap
En dus moeten mensen met overgewicht geholpen worden. “Je moet mensen heel intensief begeleiden. Zo moeten ze gezond eten, meer bewegen en voldoende slapen”, vertelt Sanderink. Dat zou het immuunsysteem volgens Sanderink duidelijk verbeteren. “Het systeem valt daarna heel specifiek virussen aan. Dat is heel belangrijk.”

Afvallen bij Corpus Milon
Op dit moment wordt er vooral gekeken naar de behandeling van en vaccinaties tegen het coronavirus. “Maar wij willen juist aan de voorkant kijken wat er kan gebeuren om te voorkomen dat mensen het virus krijgen. Gezond leven is daarvoor een must.” Onze spieren beïnvloeden de gezondheid van heel ons lichaam op een ongekende manier. We kunnen wel stellen dat, wie zo goed als hij kan aan spiertraining doet, het best mogelijke doet voor zijn gezondheid. Want getrainde spieren helpen ons zelfs in rust om vet te verbranden! Nou is de stap naar de sportschool voor velen van ons best moeilijk. Daarom is ons concept ook zo interessant. Mensen hebben geen zin en tijd om uren in de sportschool te vertoeven. En vaak is de begeleiding in de reguliere sportschool matig tot slecht. Bij Corpus Milon Clubs werkt het totaal anders. Een vriendelijke coach brengt je fitheidsniveau in kaart middels een vragenlijst. Vervolgens worden 6 spierversterkende oefeningen en 2 cardiotoestellen uitgelegd en volledig op jouw situatie ingesteld. Juiste zithouding, juiste beweging, juiste weerstand. Deze instellingen staan opgeslagen op je polsband of chipkaart. Dus na die instelronde kan je direct aan de slag en worden alle toestellen, nadat je hebt aangemeld met je polsband/chipkaart in een fractie van een seconde op jouw situatie ingesteld. Na een pittige maar veilige minuut trainen waarin de modernste technieken zorgen voor de optimale spiertraining, wissel je naar het volgende toestel. Zo doorloop je de Milon Cirkel en train je je hele lichaam slank en fit in slechts 35 minuten. Afwisselend, veilig, snel en effectief. Eens in de zoveel tijd lopen jij en je coach de trainingsresultaten even door en worden desgewenst aanpassingen gedaan. Als je het leuk vindt, kan je op de “Milon ME app” ook zelf je resultaten bekijken. Dát is spiertraining en dus afvallen anno 2020! Dat is de training die je wél volhoudt. Kijk op www.corpusmilonclubs.nl voor een club bij jouw in de buurt.

Meer berichten
 
Auto zoeker