<p>Burgemeester Asje van Dijk van Barneveld opent de expositie Rijssen chapeau!</p>

Burgemeester Asje van Dijk van Barneveld opent de expositie Rijssen chapeau!

(Foto: Jan Joost )

Burgemeester Van Dijk opent expositie Gerdien ten Hove

RIJSSEN - Burgemeester Asje van Dijk van Barneveld opende zaterdagmiddag de nieuwe tijdelijke expositie Rijssen chapeau! op het Rijssens Museum.

Het hart van de nieuwe wisseltentoonstelling wordt gevormd door een expositie van dameshoeden van hoedenmaakster Gerdien ten Hove-Voortman uit Barneveld. In de wisselzaal op de eerste etage van het kasteel heeft de museumwerkgroep wisselexposities samen met Ten Hove een aantal stijlvolle vitrines ingericht met door hoeden die door Ten Hove zelf zijn ontworpen en gemaakt.

Denkhoed
In zijn openingstoespraak op het museumterras ging oud-Rijssenaar, burgemeester Van Dijk, in op op de hoed als denkvoorwerp op basis van de theorie van de Bitse psycholoog en managementgoeroe Edward de Bono. In een kenmerkende plastic draagtas had hij zijn eigen hoed meegenomen. Een nuttig kledingstuk dat je ook voor anderen kunt afnemen als er reden is om tegen iemand “chapeau!” te zeggen.

Daarnaast had Van Dijk een hoge zijden hoed meegenomen, die staat voor mensen die negatief en pessimistisch zijn. Volgens Van Dijk kun je in het leven echter niet toe met alleen maar optimisten en gevoelsmensen. “De Bono waardeert de zwarte hoed als onmisbaar voor de gang van een proces omdat het uiterst nuttig is dat altijd iemand stevig de vinger aan de pols houdt voor een goed evenwicht.”

Hierna ging de exposerend kunstenares en het burgemeestersechtpaar naar de expositiezaal in het kasteel. Daar draaide Van Dijk de sleutel om en was de expositie geopend. Vanwege de coronaregels gingen de aanwezigen bij de opening in kleine groepen naar de expositieruimte om daar de collectie te bekijken.

Brandweer
De expositie Rijssen chapeau! omvat naast de hoeden van Gerdien ten Hove ook de klederdrachtmutsen in het kasteel en in het brandweermuseum zijn brandweerpetten en indrukwekkende ceremoniële brandweerhelmen uit de hele wereld te zien. Er is een duidelijke gids beschikbaar met overzichtelijke informatie over de nieuwe expositie.

Meer berichten
 
Auto zoeker