De Rijssense Jutehoed is ook te zien op de Oosterhof.
De Rijssense Jutehoed is ook te zien op de Oosterhof. Foto: Jan Joost

Jutehoed bevat alles van jutestad Rijssen

Algemeen

RIJSSEN - De Rijssense Jutehoed van hoedenmaakster Gerdien ten Hove heeft alles in zich van Rijssen.

Ten Hove ontwierp de jutehoed voor de expositie die zij momenteel heeft in het Rijssens Museum. In het kader van de Textielregio Twente ligt de nadruk in Rijssen op de juteproductie die voortduurde tot in het recente verleden. Het jute-imperium van Ter Horst heeft Rijssen de stad Rijssen gemaakt tot wat het uiteindelijk is geworden. Alle reden dat Gerdien ten Hove gevraagd is om voor haar hoedenexpositie een typisch Rijssense hoed te ontwerpen.

Stadswapen
Dat is dit exemplaar geworden. Zij maakte daarvoor gebruik van jute die bij Ter Horst geproduceerd. Het model is klassiek en ten Hove heeft er de kleuren van het Rijssense stadswapen in verwerkt. De hoed is zowel bij kerkelijke plechtigheden als daarbuiten te dragen.

Demonstraties
Gerdien ten Hove geeft op vier woensdagmiddagen demonstraties hoeden maken en hoeden veranderen in het Rijssens Museum. Zij doet dat van 14.00 tot 16.00 uur. Voor deze workshops is intussen al veel belangstelling. Wie daaraan wil deelnemen moet zich dan ook tevoren opgeven, zodat de demonstraties binnen de coronaregels bijgewoond kunnen worden. Ten Hove is aanwezig op de volgende data: woensdag 30 september, woensdag 14 oktober, woensdag 11 november en woensdag 25 november. Deelname kost 4 euro per persoon inclusief twee keer koffie/thee met iets erbij. Opgeven kan op e-mailadres info@rijssensmuseum.nl met de gewenste datum en onder vermelding van “hoeden”. 

Tweede leven
Gerdien ten Hove laat tijdens de demonstratiemiddagen zien hoe met behulp van mallen hoeden tot stand komen. Maar ook is het mogelijk om een hoed aan te passen naar eigen smaak en inzichten om een oude hoed een tweede leven te geven. Weet je vooraf welke hoed je onder handen wilt nemen, geef het door aan Ten Hove en zij brengt materialen en accessoires mee in dezelfde kleur.

Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 41 minuten geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 2 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 18 uur geleden
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 20 uur geleden
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist.
Philip Dröge over een vergeten stukje van de Nederlandse taal 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Koffie en Klets in De Bron in Enter 27 mrt, 08:06