Wees voorzichtig op de weg tijdens de lopende oogsttijd

TWENTE - Het is één van de mooie uitdagingen van wonen en werken in een agrarische gemeente met veel buitengebied: de oogsttijd. Voor de agrariër een mooie tijd van hard werken en de oogst én winst binnenhalen. Maar voor de overige weggebruikers ook een tijd met meer risico’s.

De gemeenten en politie waarschuwen agrariërs en weggebruikers om tijdens de lopende maïsoogst goed op te letten qua de verkeersveiligheid. Ze zijn hele dagen op pad om de maïs van het land te halen, wat zorgt voor mogelijke overlast. Wanneer de oogst namelijk via de openbare weg wordt vervoerd, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer zand of modder op de weg terechtkomen. Ook nemen grotere voertuigen meer ruimte op de weg in beslag. Het is een situatie die zo’n drie maanden duurt.

Maatregelen
De zand- en modderresten kunnen zorgen voor concreet slipgevaar op de weg. Het advies is dan ook om in het buitengebied goed op te letten. Wanneer u in een slip terecht komt, laat het gas dan los om erger te voorkomen. De oproep van de gemeente is ook voor agrariërs om de weg zo goed mogelijk schoon te spuiten en de gebruikelijke waarschuwingsborden te plaatsen.

Controle
De politie is in de oogstperiode ook altijd extra alert op overtredingen, zeker wanneer deze een gevaar kunnen vormen voor de overige weggebruikers. Het is dan ook verstandig om u goed te houden aan regels voor verlichting, reflectiemateriaal en het afdekken van de lading, óók bij kortere afstanden. Ook op de lokale scholen is de afgelopen jaren meer aandacht gekomen voor het risico van de grotere landbouwvoertuigen. Zo zijn kinderen zich nu beter bewust van de risico’s, zoals de grote dode hoek die veel landbouwvoertuigen hebben. Door hier uit de buurt te blijven, lopen zij minder risico wanneer een voertuig bijvoorbeeld af moet slaan.

Meer berichten
 
Auto zoeker