Draag veilig het mondkapje

Draag veilig het mondkapje

TWENTE - Op het moment van schrijven is het alleen nog in het openbaar vervoer verplicht om er een te dragen, met een ‘dringend’ advies om dit ook in winkels te doen en op scholen. Maar het ligt in het vooruitzicht dat we collectief vaker de mondkapjes moeten gaan dragen in de publieke ruimte. Helaas doen veel mensen dit nog verkeerd.

Het gebruik van een mondkapje - medisch of niet medisch - is niet onomstreden. Hoewel ze niet een honderd procent bescherming bieden tegen het virus, helpt het collectief dragen toch om de besmettingen te beperken volgens de huidige inzichten. Een belangrijk advies is om de mondmaskers in gebouwen zoveel mogelijk te dragen. Zo kregen wij van lezers in hoogbouw de vraag: schenk aandacht aan de lift! Het advies is om ook in de lift voldoende afstand te houden of liever nog, een lift later te nemen wanneer dit niet mogelijk is. U beschermt hiermee niet alleen uzelf, maar ook andere bewoners van uw wooncomplex.

Veilig dragen
Gaat u een mondkapje dragen? Denk dan aan het volgende advies. Was voor het dragen van het mondmasker eerst grondig uw handen. Pak vervolgens een nieuw wegwerpmasker of gewassen masker bij de elastieken. Plaats deze achter de oren. Zorg dat het masker zowel de kin als neus bedekt; met name dit laatste gaat nog vaak mis. Raak het masker vervolgens NIET meer aan tot u het afzet. Draag een mondmasker maximaal 3 uur. Doe het af door het alléén weer bij de elastieken te pakken. Gooi het masker vervolgens netjes weg bij het restafval. Desinfecteer hierna uw handen. Is het masker nat geworden door regen of ander vocht? Doe het veilig af en gebruik een nieuw masker - een nat masker biedt geen bescherming omdat het virus zo van de buitenste naar binnenste lagen kan komen.

Meer berichten
 
Auto zoeker