Gemeente rekt rood-voor-roodregels steeds verder op

RIJSSEN-DIJKERHOEK - De gemeente gaat te flexibel om met het toepassen van de rood-voor-roodregels in de buurschap Dijkerhoek.

Volgens die regeling mogen nieuwe huizen worden gebouwd in landelijk gebied als daarvoor andere agrarische bebouwing wordt gesloopt. Het maximaal oprekken van de rood-voor-roodregels werd donderdagavond ter sprake gebracht in de Commissie Grondgebied door inspreker Menno Boer die met zijn gezin net buiten Dijkerhoek woont. Volgens Boer baart hem de ontwikkelingen bij zijn overburen Nijland grote zorgen.

Gevolgen omgeving
Boer zegt dat de gemeente bij het toestemming verlenen voor nieuwbouw te weinig rekening houdt met de gevolgen van alle initiatieven op de omgeving. De te bebouwen kavels worden groter en mogen op een andere plek gesitueerd worden en er wordt grond doorverkocht aan een familielid, terwijl het daarvoor te slopen pand elders staat. "Dijkerhoek mag beperkt groeien, maar als je daar geen getal aan hangt, heeft zo'n regel geen zin." Volgens Boer zou het bij drie woningen moeten blijven.

Omwonenden positief
De tweede inspreker was Dennis Nijland, die de nieuw te bouwen woning gaat betrekken. Hij legde uit dat de slooplocatie aanzienlijk verbeterd is en dat de meeste omwonenden er positief over waren, alleen de overbuurman niet. Overigens heeft hij alle omwonenden nauw betrokken bij de plannen. Hij stelde dat hij als jongere graag in Dijkerhoek wil blijven wonen en dat het ook voor Dijkerhoek van groot belang is dat jongeren er ook kunnen blijven.
De meeste politieke partijen wilden de plannen van Nijland niet blokkeren, maar toonden begrip voor de kritische opmerkingen van Boer. Henk Nijkamp (CDA) zag er een oproep in voor de toekomst.

Geen automatisme
Volgens wethouder Erik Wessels (CDA) wordt er altijd kritisch gekeken naar de toepassing van de regeling."We hebben de regels niet opgerekt, want wat gebeurd is past binnen die regels. Er is geen sprake van automatisme, maar we toetsen dat per geval."

Meer berichten
 
Auto zoeker