Tijd om bloembollen te planten

TWENTE - Wil je al vroeg in het jaar genieten van bloeiende planten in de tuin? Nu is de tijd om bloembollen te poten.

Voor velen begint het voorjaar pas echt als de eerste bloembollen bloeien. Er zijn zo veel verschillende soorten, allemaal in een eigen kleur en met verschillende bloem- en bladvormen. Doordat ze niet allemaal dezelfde bloeiperiode hebben, is het ook lang genieten. Dus zeker de moeite waard om nu wat tijd en aandacht eraan te besteden.

De klassiekers

Hyacint, tulp, narcis, krokus en sneeuwklokje zijn misschien wel de bekendste bollen van Nederland. Het sneeuwklokje is meestal de eerste plant die zich laat zien. Het meest kenmerkend zijn wel de stelen met elk één hangend, wit bloempje. Eenmaal geplant, zie je ze elk jaar weer terug.
Na het sneeuwklokje volgen al snel de krokussen. Deze hebben weinig blad, dat op het eerste gezicht veel lijkt op gras, met daartussenin een naar verhouding grote bloem. Krokussen zijn er met bloemen in verschillende kleuren, zoals geel, wit en blauw-paars schakeringen, en met ronde of puntige bloemblaadjes.
De tuin wordt nog vrolijker zodra ook de narcis zich laat zien. De trompetbloemen van de narcis kennen we vooral in de kleur geel. De narcis wordt zo’n 25 centimeter hoog, dus een stuk groter dan de 15 centimeter van de krokus en het sneeuwklokje. Ook voor de narcis geldt dat als je ze eenmaal hebt geplant, je ze jaar op jaar weer terugziet.
Na de narcis mogen we dan de hyacint in de tuin verwelkomen. Dan wordt het een ware bloemenzee. De steel met vele kleine bloemetjes is overigens niet alleen in de tuin te zien. Ook op pot zijn ze terug te vinden in menig huis en in vele kleuren. Waar de eerste bollen bloeiden in de kleuren wit, blauw en geel, komt omstreeks april de hyacint in diezelfde kleuren maar daarnaast ook in roze en rood.
In april en mei komt dan de tulp. Deze is zo bekend en heeft dus eigenlijk geen uitleg meer nodig, maar weet wel dat er veel soorten tulpen zijn met grote en kleine bloemen en in allerlei kleuren.

Planten

Ook al zin in al die voorjaarsbloeiers in de tuin? Tijd om aan de slag te gaan! Er zijn wel wat algemenere regels voor het planten van bloembollen. Zo plant je bollen met het puntje omhoog op een diepte van 2 tot 3 keer de grootte van de bol. Kleine bolletjes, zoals die van het sneeuwklokje kunnen op ongeveer 5 centimer van elkaar geplant worden. Onder andere narcissen en tulpen hebben grote bollen en deze moeten toch wel 10 centimeter uit elkaar geplant worden. Op verpakkingen wordt meestal wel aangegeven hoe diep en hoe ver uiteen ze gepoot moeten worden. Plant de bloemen die jaar na jaar terugkomen op een plek die verder niet bewerkt wordt.

Meer berichten