Met de metaaldetector op pad

RIJSSEN - Jan (38) en Nick (5) zijn vader en zoon en delen samen dezelfde hobby: op pad met de metaaldetector. Ze gaan er dan ook regelmatig samen op uit om te zoeken in de bossen en op akkers. Ze vragen altijd eerst toestemming om te zoeken bij de eigenaren van de verschillende percelen. De meeste eigenaren vinden het geen probleem dat er gezocht wordt op hun grond, er is vaak veel enthousiasme en interesse.

Jan zoekt het liefst naar spullen afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog, Nick houdt ervan om geld te vinden. Het eerste wat hij dan ook vraagt aan zijn vader bij het vinden van muntjes is: kan ik daar nog mee betalen? Nick loopt altijd met zijn vader mee omdat hij nog net te klein is om zelf met een metaaldetector op pad te gaan. Jan loopt met de metaaldetector en Nick zoekt met de pinpointer (een soort kleine detector). De metaaldetector geeft een signaal af bij een vondst, Nick vraagt altijd aan zijn vader of het een goed signaal is. Als het signaal goed is gaat de schep de grond in en Nick zoekt met de pinpointer de vondst op.

Bijzondere vondst
Ook dit keer gebeurde het zo. “We hadden een signaal van in de 50 op het display. Nick schopte de kluit grond uit elkaar die met de schep uit de grond gehaald werd en voordat ik zelf kon kijken had Nick de speerpunt al in de handen. Hij vroeg is dit bijzonder? Zo’n mooie oude vondst heb ik nog niet eerder gedaan. Bij thuiskomst heb ik de speerpunt op een metaaldetectieforum geplaatst met de vraag of iemand mij hier meer over kon vertellen. De reacties waren positief. Uiteindelijk ben ik bij het P.A.N., Portable Antiquities of the Netherlands terecht gekomen. Archeologen hebben mijn vondst bekeken en gaven aan dat het een hele gave bronzen speerpunt uit de Bronstijd is (ca 2000-800 voor Chr). Deze vondst wordt in het P.A.N. opgenomen en we krijgen er dan een uitgebreide beschrijving met foto’s bij. De vondst mogen we uiteraard zelf houden. De punt zal worden geconserveerd zodat deze in een mooie staat blijft.

Vindplaats
De speerpunt is gevonden op een maïsakker in Rijssen maar waar exact blijft geheim. Door de meeste zoekers worden de zoekplekken niet gedeeld. “Ik wist dat hier nog niet eerder was gezocht via de boer waar het land van was. Voordat er maïs op stond was het altijd grasland voor koeien en paarden. De grond was net omgeploegd en dat was dus een goede reden om daar te gaan zoeken.”

Meer berichten
 
Auto zoeker