Foto: Henny de Mönnink

Rijssens Museum maakt de complete collectie Van Kregten zichtbaar in de IKG

RIJSSEN - Het bijna complete oeuvre van de kunstschilder Fedor van Kregten uit Notter is binnenkort te zien in het Rijssens Museum.

Binnen het Rijssens Museum wordt hard gewerkt om alle schilderijen van Van Kregten in de zogenaamde Interactieve Kunst Galerij (IKG) te zetten, zodat alle schilderstukken ook goed bekeken kunnen worden.

Oosterhof
Het museum heeft enkele mooie Van Kregtens in bezit die te bewonderen zijn, samen met een aantal bruikleen-Van Kregtens, op de eerste etage van kasteel de Oosterhof.

Overzicht
Fotograaf Henny de Mönnink stelde de opnamen van de meeste schilderijen beschikbaar, zodat het publiek in het museum een goed overzicht heeft van het oeuvre van Van Kregten, kunstenaar uit de nadagen van de Haagse School. Lange tijd woonde hij in Notter. Hij legde de karakteristieke landschappen vast van Drenthe en Overijssel, vaak met dieren erin: schapen, paarden en meestal koeien. Vandaar ook zijn bijnaam “Meester van de Beesten”. Wierden heeft een Van Kregtenweg en een Van Kregtentunnel.

Han Pape
Onder aanvoering van Han Pape, hoofdredacteur van het Twentse opinieweekblad de Roskam, kwam het in 2009 tot een grote overzichtstentoonstelling op verschillende locaties in Wierden. De expositie ging vergezeld van een boek dat Pape maakte van Van Kregten en zijn werk. De foto’s voor dat boek werden gemaakt door De Mönnink.

Zwervende collecties
In samenwerking met Dave Letink uit Enter is nagedacht over het vastleggen en ontsluiten van de collectie. Voor deze zwervende collecties bedachten Dave en zijn mensen de Interactieve Kunst Galerij IKG). Deze zwervende collecties zijn in het verleden onder de hamer gekomen en her en der in het land terechtgekomen bij musea of particulieren. In de IKG kunnen al deze collecties weer bij elkaar worden gebracht.

Dollen
Oud-architect en -galeriehouder Johannes Dollen uit Wierden voorzag alle schilderijen van een titel en plaatste alles in een computerbestand. Bij ieder schilderij is de titel vermeld, maar ook de afmeting, het gebruikte materiaal en de eigenaar.

Meer berichten
 
Auto zoeker