Afbeelding

De Laatste Eer Rijssen, al bijna honderd jaar begrafenissen

Algemeen

RIJSSEN - Noaberplicht was in Rijssen nog niet zo heel lang geleden een vanzelfsprekende zaak. Buren konden op elkaar rekenen in voor- maar vooral in tegenspoed. De oprichting van de begrafenisvereniging De Laatste Eer in 1927 veranderde daar niets aan.

“Pas na de uitbreiding van ons stadje en met de komst van vele nieuwe Rijssenaren is de noaberplicht praktisch historie geworden. Welke jongere Rijssenaar weet nog wat een noodnoaber was? Noodnoabers waren de naaste buren die bijvoorbeeld bij een sterfgeval de noabers, zij die een of meer huizen verder woonden, opriepen om te assisteren. De volgende dag deden de noodnoabers op het stadhuis aangifte van overlijden. Daarna kon de groownneuger op pad om familie vrienden en bekenden van de overledene uit te nodigen voor de begrafenis,” vertelt bestuurslid Jan Brunnenkreef.

Uitvaartleider
Tegenwoordig wordt de uitvaart geregeld door een uitvaartleider in samenspraak met de familie, rekening houdend met de plaatselijke en kerkelijke gewoonten. De vereniging heeft nog steeds een groot aantal leden. Door het lidmaatschap ontstaat er een draagvlak in de regio. Meer leden betekent een groter draagvlak en dit kan betekenen dat de vereniging serieuzer wordt genomen als gesprekspartner bij bijvoorbeeld de gemeente.

Nardus
Brunnenkreef: “Onze begrafenisvereniging is lid van Nardus, een landelijke organisatie waarbij veel begrafenisverenigingen aangesloten zijn. Nardus heeft regelmatig overleg met de landelijke overheid over onderwerpen die betrekking hebben op de uitvaartwereld (nardus.eu). Lid zijn betekent ook samen verantwoordelijk zijn voor de vereniging en de leden en samen zorg dragen voor een ander. Dit was ook de doelstelling toen in 1927 de vereniging is opgericht.”

Bestuursleden gevraagd
De vereniging werkt met mensen uit de regio die de plaatselijke gebruiken kennen. Het bestuur bestaat momenteel uit vier personen. “We zouden graag nieuwe bestuursleden verwelkomen voor uitbreiding en vervanging. En tevens de voortgang van de vereniging te waarborgen zodat de honderd jaar en meer gehaald kan worden. De vereniging heeft ook eigen dragers. Hier kunnen we ook versterking gebruiken. De verzorging van een uitvaart wordt voor onze vereniging uitgevoerd door Uitvaartverzorging Kreijkes. Met hen hebben we goede afspraken gemaakt op het gebied van de uitvoering.”

Informatie
Voor meer informatie: e-mail: info@de-laatste-eer-rijssen.nl. Of maandag tot en met vrijdag met: Wim Karkdijk: 06 47837991 of Jan Brunnenkreef: 06 16102799

Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 15 uur geleden
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 21 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 23 apr, 17:41
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55