<p>De Rijssense Gebouwensloperij is begonnen met verwijderen van pand Walstraat 38</p>

De Rijssense Gebouwensloperij is begonnen met verwijderen van pand Walstraat 38

(Foto: Jan van de Maat)

Walstraat 38 tegen de vlakte

RIJSSEN - Het bekende pand Walstraat 38 is gesloopt.

Deze week maakte de Rijssense Gebouwensloperij (RGS) een begin met het verwijderen van het markante pand dat plaatsmaakt voor appartementen.

Meubelzaak
Het pand heeft door de loop van de jaren verschillende bestemmingen gehad. Indertijd was het een meubelzaak die werd gerund door het echtpaar Dieks Lohuis en Manna Ligtenberg. Na het overlijden van Lohuis werd de meubelzaak voortgezet door een van de personeelsleden, Hennie Otten uit Enter. Hij gaf de zaak de naam Classic’s Interieurs. Na het vertrek van Otten naar Enter heeft het pand diverse bestemmingen gehad. Het winkelgedeelte deed ook weer als zodanig dienst. Het rechterdeel werd door uitvaartondernemer Johan Nijkamp ingericht als rouwcentrum. Hij maakte er opbaarkamers, condoleanceruimtes en gaf het de naam Salem.

Archeologie
De nu te slopen panden staan in de binnenstad op een terrein dat archeologisch interessant kan zijn. Met zeer welwillende medewerking van de Rijssense Gebouwensloperij en door bemiddeling van voorzitter Wim Nijkamp van de Erfgoedadviesraad, is overeengekomen dat eerst het huis zal worden gesloopt. Daarna zullen de verschillende lagen zorgvuldig worden verwijderd. Leden van de Werkgroep Archeologie van het Rijssens Museum hebben toestemming gekregen om bij de werkzaamheden met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften toezicht te houden. Mocht er in de bodem zaken worden aangetroffen die van waarde zijn, dan kunnen die zo veel mogelijk veilig gesteld worden.

Stadswallen 
De bodem van Walstraat 38 is overigens al meerdere malen beroerd. De kans dat er waardevolle zaken worden aangetroffen wordt op voorhand niet groot geacht. Maar het terrein ligt in een van de oudste delen van de stad waar in vroeger tijden de stadswallen hebben gelegen. De naam Walstraat en Huttenwal herinneren nog aan die tijden.

Meer berichten
 
Auto zoeker