<p>Het eerste bouwhuis heeft zijn historische naam weer terug.</p>

Het eerste bouwhuis heeft zijn historische naam weer terug.

(Foto: Jan Joost )

Eerste bouwhuis Oosterhof heet nu ook echt Koetshuis

RIJSSEN - Het zogenaamde eerste bouwhuis op het terrein van landgoed de Oosterhof heeft zijn historische naam weer terug: Het Koetshuis.

Bij adellijke riddergoederen stonden links en rechts op het voorterrein vaak zogenaamde bouwhuizen. De panden werden zo genoemd omdat er (land)bouwgereedschap werd opgeslagen of er werd boter en kaas bereid; ‘gebouwd’ zoals dat in vroeger tijden ook werd genoemd. Op het kasteelterrein staan nu twee bouwhuizen. In het nieuwste bouwhuis links op het terrein is het brandweermuseum gevestigd. In In het rechter bouwhuis zat tot voor kort architectenbureau IDX. Na vertrek van IDX naar Enter heeft de gemeente de begane grond gehuurd en aan het Rijssens Museum de kans gegeven van de extra ruimte nuttig gebruik te maken.

Verwarring
Om een eind te maken aan de verwarring tussen eerste en tweede bouwhuis, is besloten het eerste bouwhuis zijn historische naam terug te geven. Het deel rechts was vroeger ook de koetsierswoning en links van de ingang waren de paardenstallen. Het Koetshuis stamt uit 1652 en werd in 1737 gerestaureerd. Na de Tweede Wereldoorlog woonde onder andere het echtpaar Ten Berge-Knol (de Ballo) in het Koetshuis. Het Koetshuis deed later dienst als slaap- en eetgelegenheid voor de kraamverzorgsters in opleiding die op de Oosterhof intern verbleven.

Stijlvol
Kunstschilder Dinant ten Hove heeft de nieuwe naam op het grote bovenlicht van de ingangspartij geschilderd in stijlvolle letters. Ook de sluitsteen boven de ronde ingangspartij ziet er weer prima uit.

Meer berichten
 
Auto zoeker