Het eerste bouwhuis heeft zijn historische naam weer terug.
Het eerste bouwhuis heeft zijn historische naam weer terug. Foto: Jan Joost

Eerste bouwhuis Oosterhof heet nu ook echt Koetshuis

Algemeen

RIJSSEN - Het zogenaamde eerste bouwhuis op het terrein van landgoed de Oosterhof heeft zijn historische naam weer terug: Het Koetshuis.

Bij adellijke riddergoederen stonden links en rechts op het voorterrein vaak zogenaamde bouwhuizen. De panden werden zo genoemd omdat er (land)bouwgereedschap werd opgeslagen of er werd boter en kaas bereid; ‘gebouwd’ zoals dat in vroeger tijden ook werd genoemd. Op het kasteelterrein staan nu twee bouwhuizen. In het nieuwste bouwhuis links op het terrein is het brandweermuseum gevestigd. In In het rechter bouwhuis zat tot voor kort architectenbureau IDX. Na vertrek van IDX naar Enter heeft de gemeente de begane grond gehuurd en aan het Rijssens Museum de kans gegeven van de extra ruimte nuttig gebruik te maken.

Verwarring
Om een eind te maken aan de verwarring tussen eerste en tweede bouwhuis, is besloten het eerste bouwhuis zijn historische naam terug te geven. Het deel rechts was vroeger ook de koetsierswoning en links van de ingang waren de paardenstallen. Het Koetshuis stamt uit 1652 en werd in 1737 gerestaureerd. Na de Tweede Wereldoorlog woonde onder andere het echtpaar Ten Berge-Knol (de Ballo) in het Koetshuis. Het Koetshuis deed later dienst als slaap- en eetgelegenheid voor de kraamverzorgsters in opleiding die op de Oosterhof intern verbleven.

Stijlvol
Kunstschilder Dinant ten Hove heeft de nieuwe naam op het grote bovenlicht van de ingangspartij geschilderd in stijlvolle letters. Ook de sluitsteen boven de ronde ingangspartij ziet er weer prima uit.

De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 20 apr, 10:20
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 20 apr, 08:00
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 19 apr, 19:55
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 19 apr, 17:53
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 19 apr, 14:01