Burgemeester G.J. Smitplein: overleven of verdwijnen
RIJSSEN - Het binnenplein van het voormalige politiebureau heeft een eigen geschiedenis.
RIJSSEN - Het binnenplein van het voormalige politiebureau heeft een eigen geschiedenis. (Foto: Jan Joost )

Burgemeester G.J. Smitplein: overleven of verdwijnen

RIJSSEN - Nu het voormalige politiebureau aan de Molenstalweg een andere bestemming krijgt, is het nog maar de vraag of het Burgemeester G. J. Smitplein deze verandering gaat overleven.

Het voormalige politiebureau dateert uit 1987. De nieuwbouw voor de Rijssense politiegroep kwam tot stand door heftige bemoeienis van de toenmalige burgemeester G. J. Smit. De politie Rijssen kampte met een groot ruimteprobleem in het bureau aan de Graaf Ottostraat. Omdat nieuwbouw dreigde te stagneren, toog Smit persoonlijk naar Den Haag om bij de minister harde toezeggingen lost te peuteren voor een nieuw politiebureau aan de Molenstalweg.

Waardering
De politiemensen gaven blijk van hun waardering voor de inspanningen van de burgemeester en vernoemde het binnenplein van het nieuwe politiebureau naar Smit. Op vrijdag 25 september 1987 werd het naambord persoonlijk door Smit onthuld. Nadat de plaatselijke politiegroepen zijn opgegaan in de landelijke politie, werd het politiebureau aan de Molenstalweg overbodig. Tegenwoordig moet Rijssen het doen met een politiepost in het gemeentehuis aan het Europaplein.

Medisch
Het politiebureau is aangekocht door de huisartsengroep van Molenstraat en zal geschikt worden gemaakt voor medische diensten.

Terughoudend
Hoewel het binnenplein nooit officieel is opgenomen in het straatnaamregister, heeft het plein door de inspanningen van de voortvarende oud-burgemeester een geheel eigen en bijzondere geschiedenis gekregen. Zeker in het licht van de het straatnaamgevingsbeleid van de gemeente, wat inhoudt dat straatnamen nooit naar personen worden genoemd die nog in leven zijn. Met het vernoemen van straten naar personen is de gemeente in zijn algemeenheid altijd zeer terughoudend.

Het is de vraag of de nieuwe eigenaren dit stukje straatnaamgeschiedenis zullen blijven behouden.

Meer berichten
 
Auto zoeker