Afbeelding

M.A.C. de Holterberg viert 75-jarig bestaan deze week

Algemeen

HOLTEN - Deze week was bijzonder voor de leden van de Holtense Motor- en Automobielclub. M.A.C. de Holterberg bestaat namelijk 75 jaar. De club werd formeel opgericht op maandag 26 november 1945. Zeven fanatieke motorrijders uit Holten stonden toen aan de wieg van een vereniging die nu 600 leden telt.

Dat is veel. Maar wie denkt dat dat alleen maar motorliefhebbers zijn, heeft het mis. Zo zijn er de takken motor- en autocross, klassieke auto’s en brommers, de trekkertrek, enduro en het eigen circuit op de Zuurberg, om nog maar te zwijgen over het Stuurhuus. M.A.C. is door de jaren heen dus sterk gegroeid qua activiteiten. De 600 heren en dames met voorliefde voor gemotoriseerde techniek komen niets tekort. Er zijn ook leden zónder auto of motor, zo benadrukt voorzitter Jan Kampman. “Zoals de jeugd. Die helpt mee bij evenementen of ouderen die graag klussen.” Als de oprichters Muller, Doman, Maats, Heijink, Bouwhuis, Wansink en van Geenhuizen, toen toch eens wisten. Ook al was de oorlog net koud voorbij, de motorliefhebbers vonden dat het tijd was voor een echte vereniging in Holten. Want…motoren genoeg in die tijd. “Vroeger hadden ze eerder een motor dan een auto’’, verklaart oud-secretaris Bertus Oplaat (77) en lid van het eerste uur. “Omdat een motor goedkoper was. Auto’s waren toen alleen bestemd voor de rijken. Of ze voor en tijdens de oorlog veel op de motor crossten of ritjes maakten, dat weet ik allemaal niet.’’ In 1947 werd de eerste van vele wedstrijden verreden.

Zelfstandig
Door de jaren heen is er veel veranderd, maar de zelfstandigheid van de M.A.C. blijft een groot goed; zonder businessclubs, gemeentelijke subsidies en meer. Daar horen bepaalde verplichtingen bij die men niet wil; het gevoel van vrijheid zit immers in de genen bij de vereniging. Zij beheren verder hun eigen materiaal en maken veel zelf in de werkplaats van het Stuurhuus. De vereniging probeert zo open mogelijk te zijn en echt onderdeel te zijn van de gemeenschap. Zo stellen zij het terrein open voor mountainbike- en hardloopwedstrijden. Alle faciliteiten zijn aanwezig en volgens de lovende reacties ligt het in een prachtig gebied. Geen wonder dat het bestuur en alle betrokken vrijwilligers trots zijn. Helaas kan het jubileum vanwege corona niet gevierd worden. De club hoopt met de vele onmisbare vrijwilligers en leden in 2021 het feest te vieren. “En wat de toekomst betreft, we gaan gewoon op deze voet verder”, zegt Kampman. “De vereniging is als een geoliede machine.”

Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 4 minuten geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 15 uur geleden
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 23 uur geleden
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback gisteren
Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 17 apr, 10:00
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 16 apr, 19:54
Frank Averesch had met drie assists en één doelpunt een belangrijk aandeel in de overwinning.
S.v. Rijssen triomfeert met overtuiging in doelpuntrijke strijd 16 apr, 17:54
Op 22 mei neemt Noah het op tegen de voorleeskampioenen uit de 11 overige provincies.
De voorleeskampioen van Overijssel is Noah Ndikuriyo! 16 apr, 13:54