Dwaalcircuit voor mensen met dementie opgeknapt
Foto: Thijs Nieuwenhuis

Dwaalcircuit voor mensen met dementie opgeknapt

RIJSSEN - Eén van de gedragsuitingen bij dementie is dwalen. Waarom doen demente mensen dat? Het begint per ongeluk. Ze vertrekken met een bepaald doel voor ogen. Bijvoorbeeld een krant kopen, boodschappend doen en dan vergeten ze waar ze naartoe gaan en waarom.

Naarmate de ziekte vordert, speelt nog iets anders mee. Het is een laatste wanhopige poging om hun onafhankelijkheid terug te winnen. Of rusteloos op zoek te gaan naar wat ze verliezen: hun herinneringen, hun eigen zelf. Of lopen vanuit verveling of omdat hij/zij zin heeft in beweging.

Dwaalcircuit
Dat ziet men ook bij bewoners van het Carintreggelandhuis De Schutse in Rijssen. “Bewoners die door het huis dolen en moeilijk tegen te houden zijn. Wij willen de dolende bewoners ook niet tegenhouden maar willen hen daarin liever begeleiden. Vandaar dat wij bij De Schutse, samen met E-design for Care, hun dwaalcircuit hebben opgeknapt. Het dwaalcircuit is voorzien van 3D bestickering die past bij de belevingswereld van onze bewoners. Zo is er een winkel, een oude schuur, een waslijn en trein nagebootst. Tevens is alles voorzien van een geurbeleving en geluid”, aldus zorgmanager Emmely Hoek

Uitdagen tot beweging
Sommige bewoners worden op deze manier uitgedaagd om te bewegen en de medewerkers geven dolende bewoners een doel om te lopen. Hoek: “Ze worden getriggerd om tijdens het dwalen ergens te blijven staan kijken of om een handeling uit te voeren zoals bijvoorbeeld was ophangen. Of gewoon lekker in de trein zitten en naar buiten kijken. Hier is de route van Almelo naar Deventer te zien en het ruikt naar verse koffie.” Eén van de bewoners, mevrouw Ligtenberg zit genoeglijk in de ‘trein’ en zij geniet hier zichtbaar van.

Meer berichten
 
Auto zoeker