D66: niet meer dan 30 mensen in de kerken
Foto: Jan van de Maat

D66: niet meer dan 30 mensen in de kerken

RIJSSEN - D66 wil niet meer dan 30 mensen per dienst in de kerken van Rijssen. D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester Arco Hofland die hiervoor verantwoordelijk is. Klein Velderman wil weten of Hofland bereid is de kerken aan te spreken op hun verantwoordelijkheid om zich te houden aan de coronaregels.

De democraat zegt gekeken te hebben op de website van de Gereformeerde Gemeenten en dat “die ook tijdens de lockdown met meer dan 30 personen kerkdiensten organiseren.” Volgens de D66-voorman heeft dit kerkgenootschap de regels versoepeld zodat niet 1/6 maar in 1/5 deel van de leden per kerkdienst toegang krijgt. “Voor bijvoorbeeld de Noorderkerk kan dit oplopen tot enkele honderden personen per dienst. “Vanaf het begin van de lockdown tot en met 3 januari zijn er 14 diensten op deze manier gehouden,” aldus Klein Velderman. “Omdat we in Nederland in een Corona-crisis zitten en er aan iedereen in Nederland gevraagd wordt een bijdrage te leveren om het aantal besmettingen zo snel mogelijk omlaag te brengen, vinden wij het belangrijk dat ook iedereen in Rijssen-Holten, zonder uitzondering, solidair is met dit beleid. Zeker gelet op het verhoudingsgewijze hoge aantal Corona gevallen in Rijssen-Holten,” vindt Klein Velderman. “Wilt u de leden van de kerken en gemeenten in Rijssen publiekelijk oproepen zich te houden aan de oproep van de premier, minister Grapperhaus en het CIO om thuis te blijven, dan wel met maximaal 30 personen de kerkdienst te bezoeken?” zo vraagt hij burgemeester Hofland.

Brief
Hofland zegt dat hij begin september alle kerkbesturen in de gemeente Rijssen-Holten een brief heeft gestuurd met daarin de oproep te allen tijde de richtlijnen van het RIVM te volgen. “Ik heb de kerkbesturen verzocht zich te houden aan de regels uit de toen nog van kracht zijnde noodverordening, dit is nu de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 en de daarbij behorende regelingen.” Volgens Hofland heeft deze brief niets aan actualiteit ingeboet. “Integendeel.” Hofland vindt dat de beantwoording van Klein Veldermans schriftelijke vragen hetzelfde is als een publieke oproep aan de kerkbestuurders en kerkgangers, omdat diens vragenbeantwoording ook via de website van de gemeente wordt vermeld.

Gevolgen 
De vragen over het maximum aantal bezoekers per kerkdienst wilde Klein Velderman stellen tijdens de laatste raadsvergadering van vorig jaar. Burgemeester Hofland oordeelde dat de vragen en de oproep van Klein Velderman niet thuishoorden bij het agendapunt van dat moment. De raad moest toen beslissen over een financieel steunpakket om de negatieve gevolgen van corona tegen te gaan. Klein Velderman nam daar geen genoegen mee en verliet de raadsvergadering. Hij kreeg echter tijdens de raadsvergadering geen steun van de andere raadsfracties. “Dien deze vragen in bij het agendapunt vragenuur of stel ze schriftelijk, geen probleem,” aldus SGP-fractievoorzitter André Scheppink. Dat is dus nu gebeurd.

Meer berichten
 
Auto zoeker