Afbeelding
Foto: rita voortman photography

Column: Tegeltje

Algemeen

In de keuken van oma hing boven de houten radio een crèmekleurig gecraqueleerd tegeltje. ‘De mens wikt, God beschikt,’ stond er in sierlijke letters op geschreven. Zo leefde mijn oma, in diepe afhankelijkheid. Het leven had haar vroeg geleerd dat niets vanzelfsprekend was. In de Tweede Wereldoorlog verloor ze haar eerste twee kinderen. Een baby en een peuter. De oorlogsjaren lagen nog maar net achter haar, toen ze aan het graf van haar man stond met een baby op haar arm en twee kleine meisjes naast haar. Het verdriet heeft haar niet verbitterd, oma was lief en zorgzaam. Ze leerde ons genieten van klein leven, zoals genieten van een lekkere ‘psalmboekjes’ dikke plak cake. Preken deed oma nooit, dat hoefde ook niet, want je voelde gewoon dat het leven haar veel geleerd had.

In tegenstelling tot mijn oma is mijn leven tot nu toe vrij moeiteloos en makkelijk verlopen. Daar ben ik dankbaar voor, ik weet dat het geen eigen verdienste is. En toch, dat tegeltje bij mijn oma aan de wand, daarvan is de betekenis pas vorig jaar echt tot mij doorgedrongen. Opeens stond de wereld stil. Vliegtuigen bleven aan de grond, mensen in hun huizen. Bruiloften werden geannuleerd, begrafenissen vonden in stilte plaats. Scholen sloten hun deuren. Niets, maar dan ook niets, was nog vanzelfsprekend. Het verwondert mij hoe er wordt ingegrepen op het dagelijks leven. Hoe snel ik aan bepaalde veranderingen wen, en hoe andere dingen helemaal niet wennen.

Iemand vroeg mij wat ik het mooiste vond van het afgelopen jaar. Dat is natuurlijk de geboorte van onze kleindochter Loua. Daarnaast geniet ik minstens wekelijks van een in de eerste lockdown geboren gewoonte om met mijn lief lange wandelingen te maken. Iemand vroeg mij of ik nog plannen heb voor dit nieuwe jaar. Ja, plannen genoeg. Zoveel ideeën en voornemens, maar toch meer dan ooit met het tegeltje van oma in mijn hoofd. ‘De mens wikt, God beschikt”.

www.ritavoortmanphotography.com
https://www.facebook.com/ritavoortmanphotography/
https://www.instagram.com/ritavoortmanphotography/

 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 30 minuten geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 16 uur geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 18 uur geleden
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 22 uur geleden
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend gisteren
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43