Afbeelding

Herdershoorns bouwen bij Fortissimo

Algemeen

RIJSSEN - Gerrit Jan en Fenny Rozendom uit Rijssen vormen al een aantal jaartjes het Alphoornduo Fortissimo. Gerrit Jan speelt de eerste stem en Fenny de tweede stem. Beiden houden heel veel van muziek want naast het bespelen van de Zwitserse Alphoorn bespelen zij meerdere instrumenten. Alphoornduo Fortissimo geeft tevens les in herdershoorn bouwen.

“Door de liefde voor het hoorn blazen en het zelf ondergaan, twee jaar achter elkaar, van het leren maken van een echte herdershoorn, ontstond het idee om jongeren hierbij te betrekken. Inmiddels zijn vier jongeren bezig om een herdershoorn te maken, één avond per week. In tegenstelling tot een midwinterhoorn, die niet gestemd is en die meestal gemaakt wordt van nat hout, zijn de herdershoorns loepzuiver gestemd en worden ze gemaakt van gedroogd hout”, vertelt Gerrit Jan.

Schaapherders
De herdershoorn is eigenlijk een instrument uit het zuidelijke Duitsland en werd daar in de 17e eeuw gemaakt door schaapherders tijdens hun lange tochten over de jeneverbessen- en heidevelden. De eerste hoorn die Gerrit Jan gemaakt heeft is afkomstig van een jeneverbessenstam en is ongeveer twee meter lang en in C gestemd. “Ze worden op dezelfde manier gemaakt als een midwinterhoorn maar vereisen wel een hele nauwkeurige werkwijze. De luchtzuil is erg dun waardoor er, als ze klaar zijn, een mooie heldere toon ontstaat.”


Jongeren maken hoorn
De jongeren leren volgens het echtpaar Rozendom op deze manier omgaan met gereedschappen en moeten zich voortdurend concentreren op het maken van de hoorn waarbij motoriek en gevoel voor het werken met gereedschap ontzettend belangrijk zijn. Tevens moet er veel worden gemeten en regelmatig worden gekeken of alles nog wel klopt zoals het hoort.

Spelen op de hoorn
Gerrit Jan: “Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze jongeren er ook op leren spelen en wordt het hun eigen hoorn. Het zal nog wel een poosje duren voordat dit zover is maar hun enthousiasme en inzet is er zeker en ze hebben er samen plezier in om eens anders bezig te zijn.” Wie interesse heeft en meer informatie wenst, kan contact opnemen met Gerrit Jan Rozendom: tel. 06-53911034. Normaliter treedt Alphoornduo Fortissimo geregeld op bij diverse bijeenkomsten, verzorgingshuizen et cetera waarbij zij naast de hoorns tevens blazen op de sjofar en bazuin, samen met het gebruik van muziekklokjes maar dat is al een hele tijd niet aan de orde vanwege de coronamaatregelen.

Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 12 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 13 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 17 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 19 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04