Afbeelding

Rijssense gebouwen en andere thema’s laten herleven

Algemeen

RIJSSEN - Zeker zeventig aquarelschilderijen van Rijssense gebouwen heeft Diny Kiela (54) uit Rijssen al gemaakt in ruim drie jaar tijd. Maar dat is niet het enige thema dat haar bezighoudt. Ze schildert tevens landschappen, dieren, mooie doorkijkjes en pleintjes tijdens vakanties.

Diny en haar man Henk trekken er altijd op uit met hun camper en zijn al in diverse landen geweest zoals Italië, Frankrijk, Noorwegen maar ook in eigen land. “Zoals velen foto’s maken van diverse leuke plekken, doe ik dat met schilderijen. Heerlijk ontspannen buiten schilderen. Ik ga ergens zitten met mijn materiaal aan een eigen tafeltje op een plek die ik mooi vind en ga aan de slag. Henk vergezelt mij altijd, dat is wel zo gezellig.” Henk geeft aan dat hij ervan geniet wanneer zijn vrouw zulke mooie schilderijen maakt. Maar Diny dacht altijd dat ze niet kon tekenen en schilderen. Dus ze was er zeker niet van kinds af al mee bezig.

Oefenen
In 2012 maakte zij een beginnetje met aquarelverf. “Ik heb een tijdje les gehad van een mevrouw maar ben daarna toch voor mezelf verder gegaan. Oefenen, oefenen, boeken lezen over schildertechnieken, websites bekijken en noem maar op. Al doende leert men, dat was in mijn geval wel zo.” Diny vertelt dat ze voorkeur heeft voor aquarelverf. Ze werkt wel verfijnd maar met een ‘losse toets’ zoals ze het zelf weergeeft. “Dat wil zeggen dat ik bij wijze van spreken niet elk steentje en elk detail heel precies weergeef maar ik werk zeker niet met al te grove lijnen.”

Rijssense Gebouwen
Met name in de vele gebouwen in Rijssen die Diny schilderde zoals diverse kerkgebouwen, kasteel Oosterhof, het Parkgebouw en de winkelstraat, herken je meteen haar eigen stijl. Het zogenoemde vignet zie je steeds weer terug in haar schilderijen. Dat wil zeggen dat ze niet helemaal tot aan de rand werkt. “We maken eerst altijd foto’s van het gebouw dat ik vervolgens thuis ga schilderen. De eerste opzet is werken op speciaal papier met potlood, dan fineliner en vervolgens met aquarelverf. Ze steekt er veel tijd in. Ze werkt niet in opdracht en exposeert ook niet. “Dan moet je een mooie ruimte hebben, alle schilderijen inlijsten en op schildersezels zetten. Daar komt zoveel bij kijken, ook aangaande kosten.”

Schilderijen in krant
Maar om de lezers toch te laten genieten van deze ‘Rijssense’ schilderijen, zal deze krant er wekelijks één plaatsen onder het thema: ‘Ga mee op reis door Rijssen’.

Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 5 uur geleden
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 13 uur geleden
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 15 uur geleden
Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 17 uur geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 16 apr, 19:54
Frank Averesch had met drie assists en één doelpunt een belangrijk aandeel in de overwinning.
S.v. Rijssen triomfeert met overtuiging in doelpuntrijke strijd 16 apr, 17:54
Op 22 mei neemt Noah het op tegen de voorleeskampioenen uit de 11 overige provincies.
De voorleeskampioen van Overijssel is Noah Ndikuriyo! 16 apr, 13:54
Afbeelding
Hosanna zet jubilaris Jenny in het zonnetje 16 apr, 12:04