Afbeelding

Paddentrek: een hachelijke onderneming

Algemeen

HOLTEN - Padden hebben geen last van corona en gaan gewoon straks weer op pad, de zogenoemde paddentrek volgens de werkgroep IVN Rijssen-Enter.

“Omdat de voorjaarstrek naar de voortplantingswateren een hachelijke onderneming is voor de padden omdat zij één of meerdere wegen moeten oversteken, is de kans dat zij worden doodgereden erg hoog. De pad is wettelijk beschermd en daarom worden op bepaalde plekken maatregelen getroffen om te voorkomen dat er veel padden worden doodgereden”, aldus Jetty Dorrestijn van de overzetgroep.

Overzetten
In Holten worden verschillende amfibieën overgezet. Door het plaatsen van schermen met ingegraven emmers worden de dieren tegengehouden en gaan vervolgens links- of rechtsaf langs het scherm. Ze komen dan bij de ingegraven emmers en vallen daarin. Een groep vrijwilligers controleert de emmers ’s avonds en ’s ochtends waarbij de inhoud wordt bekeken en geteld. “Daarna worden de dieren aan de andere kant van de weg of bij het voortplantingswater neergezet zodat ze hun reis kunnen vervolgen. Na afloop van de trek (circa midden of eind april) wordt de wand weer afgebroken.” Jaarlijks vergelijkt men de cijfers met elkaar en komen vervolgens in een grafiek te staan.

Voorbereidingen
Dorrestein: “Zoals gewoonlijk beginnen we in januari alweer met de voorbereidingen voor het overzetten. In principe wordt de wand aan de Broekweg in Holten opgezet op zaterdagmorgen 20 februari. Mocht het door (weers)omstandigheden niet door kunnen gaan, dan wordt het verschoven naar een andere datum. Wat betreft de padden aan de Aaltinksweg te Holten is er onder andere samen met de gemeente gekeken naar de situatie ter plekke. Besloten is om aan het begin en het eind van het traject kruising Wilhelminastraat – Klompssteeg schermen te maken met een paar emmers. Het tussengelegen stuk bestaat uit plantsoen en daar mag en kan niets geplaatst worden. Vooral de omgeving van uitgang van de Klompssteeg zal goed afgeschermd worden. Omdat daar niet machinaal gegraven mag worden zal de gemeente het voorbereidend werk doen zodat er een wandje geplaatst kan worden.

Hulp gevraagd
Voor de aanschaf van het materiaal zal ‘Greun Hoolt'n' de overzetgroep sponsoren. Ook heeft de gemeente toegezegd om voor een aantal borden met ‘let op - paddentrek' te zorgen. "Niet helemaal ideaal maar we kunnen dit seizoen kijken welk effect deze maatregelen hebben.” Wie wil dit seizoen (weer) meehelpen op bepaalde dagen van de week? Vooral op zaterdagmorgen 20 februari zoveel mogelijk hulp! Des te sneller de klus dan is geklaard. Stuur een mail naar: ivn.rijssenenter@gmail.com

Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 2 uur geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 4 uur geleden
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 8 uur geleden
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 10 uur geleden
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55
Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 20 apr, 12:43
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 20 apr, 10:20