Verkiezingen kunnen in Rijssen-Holten zeer veilig verlopen
Foto: Jan Joost

Verkiezingen kunnen in Rijssen-Holten zeer veilig verlopen

RIJSSEN - De aanstaande Tweede Kamerverkiezingen kunnen in Rijssen-Holten volledig veilig verlopen.

Dat zei burgemeester Arco Hofland maandagavond in de Commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken, (ABZM). En passant deelde Hofland mee dat de coronabesmettingen in de gemeente gelukkig gestadig teruglopen. “We zijn in zeer gespannen afwachting wat de effecten zullen zijn van de openstelling van de basisscholen en het voortgezet onderwijs.” Wat betreft de Tweede Kamerverkiezingen zijn inmiddels de nodige voorbereidingen getroffen. “De mensen boven de 70 krijgen te horen dat zij ook de mogelijkheid hebben om schriftelijk te stemmen. Bij de oproep zit een envelop en die kan zonder postzegel teruggestuurd worden,” aldus Hofland.

Spreiding
Het aantal stembureaus is uitgebreid en de grote uitdaging voor de gemeente is om te voorkomen dat er veel mensen gelijktijdig gaan stemmen. “Daarom is er voor de kwetsbare mensen onder de kiezers de mogelijkheid om maandag en dinsdag al te gaan stemmen. Aangeraden wordt dat woensdag de anderen van hun stemrecht gebruik gaan maken,” zo legde Hofland uit.

Tellen
De medewerkers van de stembureaus zullen er ook op toezien dat er niet te veel mensen gelijktijdig binnen zijn en dat er voldoende afstand van elkaar wordt gehouden. Ook voor het tellen van de stemmen is een speciale procedure bedacht, zodat ook dit onderdeel veilig kan verlopen. Volgens Hofland wordt gebruik gemaakt van een zeer ingenieus systeem dat in Groningen en Brabant is uitgeprobeerd. “Leuker kunnen we het niet maken,” zo varieerde Hofland op de collega’s van de belastingdienst.

Sturen
Rindert Ekhart (CDA) wilde van Hofland weten hoe er sturing kan worden gegeven aan het stemmen voor kwetsbare kiezers. Hofland wees erop dat de communicatie vanuit Den Haag erop gericht zal zijn om de kwetsbaren zo veel mogelijk aan te zetten op maandag en dinsdag te gaan stemmen.

Topdrukte
“In Rijssen-Holten hebben we zo’n 5.000 mensen boven de 70,” legde Hofland uit. Hij hoopt dat die van de extra mogelijkheden die er zijn gebruik zullen maken. “Bij de stembureaus is het altijd topdrukte ‘s middags tussen 16 en 18 uur. Daarop zou ook campagne gevoerd kunnen worden om iedereen die op een ander tijdstip in de gelegenheid is te gaan stemmen te bewegen om dat ook te doen.”

Meer berichten
 
Auto zoeker