Freek Nieuwenhuis, secretaris van de voormalige KRR.
Freek Nieuwenhuis, secretaris van de voormalige KRR. Foto: Jan Joost

Freek Nieuwenhuis bracht met KRR Rijssense cultuur

Algemeen

RIJSSEN - De afgelopen zondag overleden Freek Nieuwenhuis bracht met zijn Kulturele Raad Rijssen (KRR) cultuur die bij Rijssen paste.

Nieuwenhuis overleed zondag op 75-jarige leeftijd. Naast veel activiteiten voor de RPF en later de ChristenUnie, was Freek van 't Knien ook vooral de man van de Rijssense cultuur. Hij werkte op de gemeentelijke afdeling welzijn. Juist daarom was hij in 1976 de geknipte man om de Kulturele Raad Rijssen op te richten die de cultuur ter stede een impuls moest geven.

Voor Nieuwenhuis en zijn KRR was het begrip cultuur heel breed. De KRR was een paraplu waaronder beeldende kunstenaarsverenigingen, houtsnijders, zangkoren en ook de aquariumvereniging een plek vonden. Jaarlijks maakte de gemeenteraad een bedrag vrij voor cultuur en de KRR zorgde ervoor dat het geld op de plek kwam.

De nalatenschap van de KRR is goed zichtbaar in Rijssen. Zo spande Nieuwenhuis zich in om het straatbeeld te verrijken met herkenbare beeldende kunst als het Wasvrouwtje, Jan met de Panne, de Varkenshandelaren, de bronzen Stadsmaquette en het Eiervrouwtje dat in het gemeentehuis nog wacht op een mooie plek op het Schild.

Nieuwenhuis droeg ook het Rijssens dialect een warm hart toe. Met een KRR-werkgroep (Dick ter Harmsel en Gerrit Ligtenberg) organiseerde hij streektaalavonden rond thema's als Streektaal & Literatuur en Streektaal & Bijnamen. De laatste dialectavond was een Mirreweenteroawend bij de Poort van Twente in december 2011. Tegenover een afgeladen zaal sprak Nieuwenhuis zijn diepe teleurstelling uit over de opheffing van de KRR, die plaats moest maken voor de huidige Cultuur Adviesraad Rijssen-Holten (CAR)

Nieuwenhuis bracht met de KRR steeds initiatieven op gang, om zich terug te trekken als anderen het overnamen. Zo organiseerde hij jarenlang exposities in de toenmalige stadhuishal, wat later door het Rijssens Museum werd gedaan. Ook toen Nieuwenhuis' gezondheid afnam, genoot hij met zijn vrouw regelmatig van de natuur op landgoed de Oosterhof. Een Rijssenaar met een warm hart voor de stad is heengegaan.

Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 8 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 10 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 14 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 16 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 18 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 20 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 18 apr, 19:49
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 18 apr, 17:43