Bewoners: het moet rustig zijn rond Canadese Begraafplaats

RIJSSEN - Rond de Canadese Oorlogsbegraafplaats op de Holterberg moet het rustig zijn. Dat vinden de Holterbergbewoners. Als een van hen voerde Liet Boon (foto) het woord tegenover de leden van de Commissie Grondgebied. Aanleiding was het verleggen van de ATB-route door Routenetwerk. Volgens Boon liggen er 1394 soldaten begraven op de begraafplaats “daar hoort rust en kalmte te heersen.”

Boon stelde dat er veel publiek komt vanaf het horecaplein bij Woody’s en het Natuurmuseum, maar ook nemen veel wandelaars het Marskramerspad en de gele wandelroute richting de Eekhoornweg waar de begraafplaats aan ligt. “Komen daar nu ook de ATB’ers bij, dan geeft dat daar enige frictie.” Boon stelde voor om de route buiten om het gebied van de Canadese Begraafplaats te leiden. Volgens haar waren er ook door de andere Holterbergbewoners bezwaren ingediend.

Natuurtoets
Boon wilde dat er serieus naar alternatieven zou worden gekeken én dat er ook een vergunning nodig zou zijn om de bosbestemming op te offeren aan ATB’ers. “Een natuurtoets is daar zeker nodig, omdat het hier gaat om het gebied waarin de beschermde diersoorten als de zandhagedis en de hazelworm zitten.”

Holtense bevolking
Op vragen van Rob Meijerink (PvdA) zei Boon dat zij met haar protesten nog geen contact heeft gehad met het Canadese Commonwealth dat de begraafplaats beheert. “We moeten als Holtense bevolking er zelf voor zorgen dat we respectvol met deze begraafplaats omgaan.”

Alternatieven
Wethouder Erik Wessels (CDA) zei dat de gemeente twee alternatieven had aangedragen bij de Routenetwerk. “Dat was de Vossenweg-Nijverdalseweg. Maar dit was niet geschikt, zo kregen we te horen. Het andere alternatief lag meer oostelijk, maar ook dit werd niet goed gevonden.”

Aantrekkelijk
Volgens Wessels is het ook niet alleen een kwestie van alternatieven bedenken en aandragen, “maar de route moet ook voor de gebruikers aantrekkelijk en uitdagend zijn, anders nemen ze op den duur uit zichzelf een andere route en dat is ook niet de bedoeling.

Vergunning
Wessels zei dat er geen vergunning nodig was voor de route. “Zie het in dezelfde verhouding als een boer die zijn akker wil bemesten, dat kan ook zonder vergunning.” De natuurtoets was volgens Wessels wél nodig en die wordt op dit moment gedaan. De uitkomsten daarvan zouden nog wel eens van doorslaggevend belang kunnen zijn voor het al dan niet aanpassen van de route.

Beelden
Erik Alberda (GemeenteBelang) zei het eens te zijn met de Holterbergbewoners. Hij pleitte toch voor het alternatief, om het rond de Canadese Begraafplaats rustig te houden. “Nog niet zo lang geleden was er sprake van beelden op de Oude Begraafplaats in Rijssen en dat was dáár al te veel. Respect is ook rond de Canadese Begraafplaats een vereiste.”

Broek
Meijerink vond dat het de laatste tijd ook wel erg druk was met mountainbikers op de Holterberg. “Ik was blij dat ik nog een vouw in mijn broek had.”

Meer berichten
 
Auto zoeker