Only Friends, je bent goed zoals je bent

RIJSSEN - Nu met de lockdown vanwege corona is het lastig, maar wie normaliter op zaterdagochtend ergens tussen 10.30 uur en 12.00 uur het AV terrein in Rijssen opkomt, treft een gaaf schouwspel in het rood/zwart; de sporters van Only Friends! Boksen, speerwerpen, hardlopen of een balsport (een greep uit het aanbod) en vooral veel lol maken.

Sporten is gezond en goed voor je gevoel voor eigenwaarde. Maar waar kun je terecht als je een fysieke of verstandelijke beperking hebt en toch wilt sporten? Een club is soms ver weg, het budget is een probleem of er is juist maar heel weinig aanbod. In 2019 was dat de reden voor Eduard Leusink uit Rijssen om Only Friends Twente op te zetten; want sporten moet bereikbaar zijn voor iedereen.

Only Friends
Inmiddels heeft Only Friends Twente al veertig leden, ieder met zijn eigen wensen en doelen. Omdat er wordt gedacht in mogelijkheden en niet in obstakels is (bijna) alles mogelijk. Leusink: “Voor de sporters die graag ergens naartoe willen werken, bijvoorbeeld 5km hardlopen, is er ook persoonlijke begeleiding.” Samen met het team van enthousiaste vrijwilligers zorgt Leusink ervoor dat iedereen ‘aan boord’ blijft. Er wordt altijd gestart met een warming-up, daarna kunnen de sporters kiezen uit verschillende sporten. Het aanbod wisselt iedere week.

Outdoor
Het succes van Only Friends Twente zoals het nu is, inspireert Leusink om ook een Only Friends Outdoor tak op te zetten. Een extra sportmiddag met spannende en uitdagende buitenactiviteiten voor kinderen vanaf 10 jaar met een verstandelijke beperking, gedragsproblemen of stoornis in het autistisch spectrum. “Denk dan aan mountainbiken, vlotten bouwen, boogschieten, touwbaan, klimmen, paintball, luchtbuks schieten, kaartlezen en wandelen, steppen et cetera. Hierdoor verleggen zij grenzen, overwinnen angsten en worden sociaal vaardiger. Ze leren samenwerken in een team en vriendschappen opbouwen. Het sociale aspect is dus erg belangrijk. Ook voor hun familieleden is dit mooi om te zien.”

Speciale actie
Vanwege corona was er op zaterdag 20 februari een speciale actie. “Om de sporters weer even te zien en te ‘activeren’, hebben we als trainers een heel leuk tasje met allerlei activiteiten samengesteld en rondgebracht bij onze sporters. Met hierin sport ganzenbord, tennisbal, speurtocht van Cantique en een verrassend recept. Zo leuk om al die verraste gezichten te zien. Daar doe je het voor. Hopelijk kunnen we in maart weer opstarten.” Belangstelling voor Only Friends Twente? Zie www.onlyfriendstwente.nl.

Meer berichten