Afbeelding

Ga zélf composteren!

Algemeen

Normaliter zou rond deze tijd de landelijke Compostdag gehouden worden. Afvalinzamelaars in de brede regio doen hier jaarlijks aan mee; zij delen dan gratis zakken compost uit, gemaakt van het regionale afval. Dit kon door de huidige crisis niet door gaan. Een interessante vraag is dan: je kunt compost kopen, je kunt het krijgen, maar... is het zelf maken óók haalbaar?

Menig tuinliefhebber is goed bekend met de voordelen van hoogwaardige compost. Maar zakken goede compost kunnen best prijzig zijn, zeker wanneer je een beetje een tuin hebt. Zelf composteren kan dan een mooie manier zijn om in je eigen compostbehoefte te voorzien.

Veel opties
Er zijn aardig wat opties om zelf te gaan composteren. Wat het meest praktisch is, hangt af van de hoeveelheid en soort van te composteren materiaal. Voor veel mensen is het compostvat of de stapelbare compostbak een goede optie. Bij een compostvat plaatst men een vat in de tuin waar een hoeveelheid groente, fruit en tuinafval in gaat. Men voegt af en toe wat water toe en ontlucht het vat geregeld. Na enkele weken heeft de natuur zijn werk gedaan en voilà, compost.

Compostbakken
Nadeel is wel dat je zo maar aan één hoeveelheid tegelijk werkt en het is lastig om het bruikbare compost van vers, nog ongecomposteerd materiaal te scheiden. Een compostbak met meerdere lagen of een ‘wormenhotel’ kan dan uitkomst bieden. Hierbij heeft men diverse bakken met bijvoorbeeld het oudste, meest verteerde compost, gevolgd door verser, verser en verser afval. Wormen zorgen in de onderste laag voor het afmaken van het composteringsproces. Wanneer zij ‘klaar’ zijn met hun bak, roteer je de eerstvolgende bak in het systeem, waarna de compost gebruikt kan worden in de tuin. Deze insteek is heel schaalbaar, afhankelijk van de hoeveelheid afval.

Wat wel en niet
Belangrijk bij het composteren is om goed op te letten wat wel en niet goed composteert. Zo zijn bijvoorbeeld aardappelschillen, bladeren, doppen van pinda’s en noten, eierschalen, gras, rauwe groenteschillen en koffiedik goed geschikt voor compostering. Andere zaken in het geheel niet: vermijd bijvoorbeeld gekookt eten, wat veel vet en zout bevat en lastig te verwerken is. Ook vlees liever niet; de wormen lusten er geen brood van. En oh ja, gooi ook geen brood, botjes, kaaskorsten, visgraten of zieke planten in de bak.

Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 1 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 13 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 15 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 17 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 18 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 20 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 17 apr, 21:29
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49