Afbeelding

Folkloregroep Riessen: klederdracht en gebruiken in ere houden

Algemeen

RIJSSEN – De Folkloregroep Riessen is een vereniging die oude klederdrachten en gebruiken van vroeger in ere wil houden onder het motto: ‘Wat nog over is van het verleden moet bewaard blijven’. “Wij willen anderen laten zien wat er nog over is, want binnen tien jaar kan alles weg zijn”, meent Jennie Voortman uit Rijssen die al vanaf de beginjaren bestuurslid is.

In 1986 ontstond vanuit het VVV het idee om de oude Rijssense wasdagen op de stadsbleek ‘De Weijerd’ te doen herleven. Op een zestal maandagen in de zomervakantie heeft een aantal vrouwen, gekleed in Rijssense klederdracht, circa 25 jaar lang de was laten bleken op de bleek en uitgespoeld in het water van De Weijerd. Net zoals dat in vroeger dagen gebeurde toen er nog geen wasmachines waren. Voortman: “Maar in de loop van de jaren werd het ledenaantal minder, de ‘wasvrouwen’ ouder. Op een gegeven moment moesten we alles met z’n vieren regelen, geen doen dus en de publieke belangstelling werd ook minder. Er kwamen zoveel andere dingen voor in de plaats waar de interesse naartoe ging. Vooral jongeren trok je hier niet meer mee. Toen zijn we hier dus mee gestopt. Uit deze groep wasvrouwen is in 1988 de Folkloregroep ontstaan.”

Oude spullen
De Rijssense bevolking steunt de Folkloregroep Riessen nog steeds. “Er komen her en der nog spullen van ‘de zolder’ na bijvoorbeeld een grondige opruimbeurt of na het overlijden van een familielid.” Momenteel bestaat de Folkloregroep Riessen uit zeventien leden, allemaal vijftigplussers. We hebben er een tijdje een paar jongeren bij gehad. Maar zij kwamen qua tijd in de knel rondom studie en dergelijke. Eerder namen we weleens eigen kinderen mee en daarna kleinkinderen. Helaas kunnen we momenteel weinig beginnen vanwege corona, net zoals andere verenigingen.”

Showgroep
Folkloregroep Riessen is geen dansgroep maar een showgroep. Een folklore dansgroep draagt veelal dezelfde kleding en hun hoofddoel is dans. “Wij dragen heel verschillende klederdrachten ‘van wieg tot graf, rouw en trouw’ en geven ook uitleg. Bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen maar ook op scholen. En bij evenementen. Helaas is dit momenteel niet mogelijk. Ik zei dan, met name tegen de kinderen: Aan de kleding kon men vroeger zien wie arm of rijk was of in de rouw was en dat het nu allemaal ‘eenheidsworst’ is”, lacht Voortman. De leden hebben hier zelf ook veel van geleerd door te ‘spitten’ in de kledingstijl van de oude tijden. Folkloregroep Riessen hoopt over een tijdje toch weer meer te kunnen ondernemen. Zie ook hun Facebookpagina.

Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 9 uur geleden
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 16 uur geleden
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 18 uur geleden
Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 20 uur geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 16 apr, 19:54
Frank Averesch had met drie assists en één doelpunt een belangrijk aandeel in de overwinning.
S.v. Rijssen triomfeert met overtuiging in doelpuntrijke strijd 16 apr, 17:54
Op 22 mei neemt Noah het op tegen de voorleeskampioenen uit de 11 overige provincies.
De voorleeskampioen van Overijssel is Noah Ndikuriyo! 16 apr, 13:54
Afbeelding
Hosanna zet jubilaris Jenny in het zonnetje 16 apr, 12:04