Afbeelding

Oude ambacht: Zompschipper Doc Reichert

Algemeen

RIJSSEN - Doc Reichert (83), woonachtig in Notter, is één van de twaalf schippers van de Rijssense Zomp genaamd ‘Regt door Zee’. Hij verricht deze werkzaamheden al ruim twintig jaar.

“Van vroeger uit is dit al een hele oude ambacht en de schippers moesten hard werken en waren vaak weken onderweg. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met wat wij nu doen maar erover vertellen is ook ontzettend mooi. De geschiedenis van de Zompen en hun schippers, dat boeit mij enorm”, vertelt Reichert. Hij werd geboren in Delft maar bracht zijn werkzame leven als weg- en waterbouwkundige door in Brabant. Na zijn pensionering verhuisde hij samen met zijn vrouw naar Notter. “Water en boten hebben altijd al mijn interesse gehad en toen ze hier destijds schippers voor de Zomp zochten, heb ik er meteen op gereageerd.”

Geschiedenis 
Reichert vertelt: “Het dorp Enter was het centrum van de bouw van deze binnenschepen. Voordat men in Overijssel een goed kanalenstelsel had gegraven, kon de scheepvaart alleen gebruik maken van de riviertjes de Vecht, de Dinkel, de Regge, en de Schipbeek. In de zomermaanden konden deze vrijwel droog staan. Om de scheepvaartverbindingen toch in stand te houden, moesten door de zompschippers zanddammen opgeworpen. Wanneer het water hoog genoeg gestegen was, werden de dammen doorgestoken en konden de zompen met de stroom meevaren. Zompen waren tijdens de 18e en de eerste helft van de 19e eeuw de vrachtvaarders van Oost-Nederland. Vanuit de omgeving van Enter werden onder andere klompen, eikenhout, houtskool en jutezakken vervoerd. Op de terugreis klomphout (wilg of populier), riet, suikerbieten en dakpannen. Ze waren wat dat aangaat dus zowel schipper alsook koopman. Het hoogtepunt van de Enterse zompvaart lag tussen 1800 en 1830. Toen voeren er circa 120 zompen vanuit Enter en omgeving. In 1890 was het aantal gedaald tot zeventien. In 1900 waren er nog vijftien en in 1923 slechts twee.”

Toeristen
Reichert vindt het mooi om dit vak op deze wijze nog in ere te houden en hierover te vertellen. ”Wij vertellen daarbij ook van alles over deze omgeving en dat boeit toeristen altijd, zelfs kinderen. We varen dus op de Regge en altijd met twee schippers. Eén aan het roer en één vertelt. Dat wisselen we dan onderling weer af. Jammer dat we vanwege corona vorig jaar weinig konden beginnen en nu moeten we het ook allemaal nog afwachten. Ik hoop dat het rondom de zomer toch weer enigszins kan, we missen de contacten met de toeristen op onze boot enorm.”

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 5 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 7 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 11 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 13 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 14 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54