RIJSSEN - De bijenstal van Imkersvereniging De Oosterhof is gereed en bewoond.
RIJSSEN - De bijenstal van Imkersvereniging De Oosterhof is gereed en bewoond. (Foto: Jan Joost )

Eerste bijen actief in nieuwe bijenstal bij de Oosterhof

RIJSSEN - De eerste bijen zijn weer actief vanuit de bijenstal achter kasteel de Oosterhof.

De bijenstal is eigendom van Imkersvereniging De Oosterhof. De aangesloten imkers hebben, vaak aan huis, hun eigen bijenvolken. Maar de vereniging had ook altijd een grote bijenstal bij het kasteel. Die stond altijd links op het terrein waar voor een kwarteeuw geleden een berging stond. Door de bouw van het brandweermuseum heeft de bijenstal een plek gekregen rechts naast het kasteel. De bijenstal is vanuit de grote tuin achter de havezate goed te zien.

Nieuwe stal
Enige tijd geleden werd vastgesteld dat de bijenstal hard aan vervanging toe was. Het dak lekte, veel houtwerk was verrot en in feite was er aan de binnenkant te weinig ruimte. Onder de leden van de imkersclub zitten veel handige leden, waaronder de timmergebroeders Mekenkamp. Zij hebben een groot aandeel geleverd in de bouw van nieuwe bijenstal. De gelegenheid werd ook aangegrepen om enkele verbeteringen door te voeren. De uitvliegopening voor de bijen werd aan de grachtkant gesitueerd, zodat bijen en aanwezigen op het kasteelterras niet meer in elkaars aan- en uitvliegroute zitten. Er is veel plaats gemaakt voor de bijenkasten en aan de achterkant is nu een grote ruimte waar bezoekers straks tekst en uitleg kunnen krijgen over de bijenhouderij. De nieuwe bijenstal is geheel in overeenstemming gebouwd met de stijl van kasteel de Oosterhof. Dit tot grote vreugde van het Rijssens Museum die het geweldig vindt dat in de directe omgeving van de historische havezate ook met beleid gebouwd wordt. "De nieuwe bijenstal is een echte aanwinst voor het museumeiland. De stal is met veel gevoel voor historie passend gemaakt. Zelfs over de kleurstelling is goed nagedacht", aldus de woordvoerder van het Rijssens Museum.

Jubileum
Alle Rijssense imkers hebben hun steentje bijgedragen aan de nieuwe bijenstal. De samenwerking met het Rijssens Museum is optimaal. De Rijssense imkersclub gaat binnenkort aandacht besteden aan hun 100-jarig bestaan. Een en ander zal gepaard gaan met activiteiten rond de bijenstal en in het Koetshuis van het museum. Het overleg daarover start binnenkort.

Meer berichten
 
Auto zoeker