Foto: Shutterstock

Wereld Hemofilie Dag 17 april

TWENTE - Op 17 april is het Wereld Hemofilie Dag, een initiatief van World Federation of Hemophilia (WFH). Hemofilie is een zeldzame ziekte waardoor het bloed niet goed stolt. Op deze dag staan we stil bij de ziekte en de wereldwijde gemeenschap van stollingsstoornissen. Maak het voor mensen met hemofilie makkelijker!

Als je een wondje hebt, stopt dat na een paar minuten vaak met bloeden. Bij mensen met hemofilie is dat niet het geval, doordat het bloed niet hard wordt. Mensen met de ziekte hebben sneller blauwe plekken, bloedneuzen en er kunnen bloedingen in het lichaam ontstaan. De ziekte is niet te genezen, maar wel behandelbaar met medicatie, die de stolling van het bloed ondersteunen.

Vooral mannen
In Nederland zijn er zo’n 1.600 hemofiliepatiënten. De bloedziekte komt vooral voor bij mannen. Slecht 1% van de vrouwen heeft hemofilie. Dit is vaak een lichte vorm van de ziekte, in weinig gevallen heeft een vrouw ernstige hemofilie. Vrouwen kunnen echter wel drager zijn van het gen, zonder klachten te hebben, en de ziekte doorgeven aan kinderen.

Wereld Hemofilie Dag
De eerste Wereld Hemofilie Dag was op 17 april 1989. 17 april is de geboortedatum van Frank Schnabel, de stichter van de organisatie, een Canadese zakenman met hemofilie. Op deze dag wordt er lokaal, maar ook internationaal aandacht gevraagd worden voor Wereld Hemofilie Dag. Ook bedrijven zetten zich in om de zorg voor patiënten met hemofilie steeds beter te maken.

Doe ook mee
Ben of ken jij iemand die ook de ziekte heeft, of wil je anderen bewust maken van hemofilie? Deel de officiële Wereld Hemofilie Dag poster op sociale media en maak ook anderen bewust van de ziekte. Je kunt iets roods dragen, of een selfie plaatsen met #WorldHemophiliaDay, er zijn genoeg opties om mee te doen en mee te denken met de Wereld Hemofilie Dag.

Meer berichten
 
Auto zoeker