RIJSSEN - De mogelijkheden om de Walkerk in oude glorie te herstellen zijn aanwezig.
RIJSSEN - De mogelijkheden om de Walkerk in oude glorie te herstellen zijn aanwezig. (Foto: Jan Joost )

Walkerk en toren weer in oude staat

RIJSSEN - Er zijn goede kansen om de voormalige Walkerk aan de Walstraat weer in oude luister te herstellen.

Aanleiding is het verdwijnen van de naastgelegen panden waarin ooit de meubelzaken van Lohuis en Otten waren gevestigd. Daardoor is de westgevel en de deels afgeknotte kerktoren weer in het volle zicht gekomen. Maar ook al komt er weer bebouwing voor te staan, het voormalige godshuis blijft volledig los staan van de naastgelegen panden.

Gevel
Dat betekent dat de nu gehavende westgevel van de Walkerk weer in oude staat teruggebracht moet worden. De Walkerk is momenteel eigendom van het ondernemersechtpaar Gradus en Fennetje Wessels van Wessels Wonen dat een groot deel van de binnenstad beslaat. Wessels maakte van de Walkerk een stijlvolle toonzaal waarin de kerk-elementen bewust zichtbaar zijn gemaakt.

Toren
Daarvóór was de Walkerk als toonzaal en magazijn in gebruik bij de familie Lohuis (de Kloks) en Henny Otten van Classics Interieurs. Nog weer later verkocht Otje van Potje er tenten, vouwcaravans en kampeerbenodigdheden. Nu de kerk weer los van de andere bebouwing komt te staan, moet de gevel weer in oude staat hersteld worden. Nu dat toch moet gebeuren, is het echtpaar Wessels bereid mee te werken aan een grondige opknapbeurt van de buitenkant. In deze plannen zou ook de afgeknotte toren weer in oude luister hersteld kunnen worden.

Historisch
Het idee om de Walkerk weer haar historische uiterlijk terug te geven, is geopperd door SGP-raadslid Sander Haase. Hij hoorde dat het echtpaar Wessels zou willen meedenken over alle mogelijkheden om de Walkerk er weer te laten uitzien als vroeger. Volgens Haase is het alleszins de moeite waard om te onderzoeken of de Rijssense binnenstad dit belangrijke historische bouwwerk weer terug kan krijgen, dat we nu alleen nog maar kennen van nostalgische foto’s.

Kans
Bij het Rijssens Museum wordt zeer enthousiast gereageerd op de ideeën. “Dit is een levensgrote kans die we niet moeten laten schieten”, zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. “De Walkerk is natuurlijk een zeer belangrijk gebouw voor de kerkelijke ontwikkeling van Rijssen geweest. Een gebouw met een geschiedenis. Dick Smit schrijft daarover in zijn boek “Rijssen stad van heden en verleden” dat de Walkerk dé kerk is geweest van het gereformeerde volksdeel. De bakermat van alle gereformeerde gezindten die zich in Rijssen ontplooid hebben. Het is al geweldig dat het gebouw er nog is en als je zo’n gebouw weer in oude glorie kunt herstellen, dan is het echt de moeite waard om al het mogelijke te doen.”

Meer berichten
 
Auto zoeker