Afbeelding

Genieten van natuur dichtbij

Algemeen

RIJSSEN - Medio maart deed de gemeente Rijssen-Holten een oproep in diverse weekkranten om mee te helpen de biodiversiteit in de gemeente Rijssen-Holten te verhogen. Voor het buitengebied betreft dit het inzaaien van een bloemmengsel langs akkerranden en binnen de bebouwde kom het aanvragen van gratis nestkastjes.

Er was een beperkt aantal nestkastjes beschikbaar en belangstellenden konden hiervoor een e-mail sturen naar de gemeente. De heer Kreijkes uit Rijssen reageerde hier meteen op. “Dat leek mij een leuk idee, een paar nestkastjes in de boom aan De Hagen, achter het appartement waar ik woon. Onder andere door de eikenprocessierups is deze actie wel ‘hot’ momenteel. Mezen zijn immers natuurlijke vijanden van deze rups.”

Bewoners nestkastjes
Een klein poosje later werden er al drie stuks netjes bezorgd en ging Kreijkes met een paar bewoners van het appartementencomplex aan de slag om de nestkastjes aan een boom op te hangen. “Enkele uren daarna kwamen de eerste ‘bewoners’ een kijkje nemen in de nestkastjes, zo snel al, geweldig. Ik had al eens gehoord over de maten van een gat in zo’n kastje. Een bepaalde grootte voor de koolmees en een andere grootte voor de pimpelmees. Toen ben ik mij daar even in gaan verdiepen en hoe het ‘reilt en zeilt’ met deze vogels.” Het blijkt dat mensen onder andere op deze manier toch meer betrokken raken omdat het zichtbaar is voor hun eigen ogen.

Mezen
Kreijkes vertelt het volgende van wat hij over de vogels had gelezen. “Wanneer je een mezenkastje in de tuin hangt, is er dus een redelijke kans dat er een koolmees- of pimpelmeesechtpaartje komt nestelen. Dat blijkt hier dus inderdaad het geval. De nestel- en broedtijd is zo ongeveer van april tot augustus. Het vrouwtje vliegt af en aan met takjes en stukjes mos. Daarna is het een tijdje rustig rondom het nestkastje vanwege het leggen van de eitjes. Tijdens het broeden verlaat het vrouwtje het nest soms wel eventjes. Op het nest wordt ze regelmatig gevoed door het mannetje. Als de eitjes uitgekomen zijn, begint het voeren van de jongen door zowel het mannetje als het vrouwtje. Wij als nabije bewoners vinden dit echt leuk, want je ziet ze af- en aanvliegen met allerlei wormpjes en insecten.” De bewoners van het appartementencomplex bij De Hagen die zicht hebben op de nestkastjes hopen over een poosje de jongen te zien uitvliegen.

Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 33 minuten geleden
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 6 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 22 uur geleden
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD gisteren
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55