Pas op voor corona-criminaliteit

RIJSSEN/HELLENDOORN - Criminaliteit komt helaas ook in een gemeenschap Rijssen en Hellendoorn voor. Ook in deze coronatijd zijn criminelen actief; zo komen inbraken nog steeds voor, maar ook andere vormen zoals oplichting of malafide huur. De politie en gemeente waarschuwen mensen om alert te zijn in deze tijd.

Een waakzame gemeenschap is een veilige gemeenschap, zo is de gedachte. Al veel inwoners zijn de afgelopen jaren lid geworden van de lokale WhatsApp-groepen. Met deze buurtgroepen kunnen inwoners snel onderling melding maken van verdachte situaties in de buurt. Uiteraard moeten zij dan wel ook 112 bellen. Iedereen die lid is van zo’n groep ontvangt dan een melding om uit te kijken naar de verdachte. In andere gemeenten is ook al veelvuldig aangetoond dat dit soort groepen een afschrikwekkende werking hebben op criminelen. Zij lopen immers een groter risico om een boze buurtbewoner met een honkbalknuppel aan te treffen...

Oplichting
Andere vormen van criminaliteit die juist wat vaker voorkomen in deze crisistijd zijn oplichting, al dan niet in combinatie met babbeltrucs. Er zijn veel varianten; bijvoorbeeld phishing via internet of de telefoon, waarbij mensen gevraagd wordt om hun oude bankpas om te ruilen voor een nieuwe die ‘coronaproof’ is. Doel is om de pas en pincode in handen te krijgen en zo geld afhandig te maken. Andere vormen zijn babbeltrucs aan de deur; bijvoorbeeld wanneer iemand zich voor doet als een welzijnswerker, wijkverpleegkundige of iemand van de kerk. Vaak proberen zij dan binnen te komen om dingen te stelen. Een goed advies: vertrouwt u het niet, hang de telefoon op, gooi verdachte mails weg en laat ook zeker geen onbekenden binnen wanneer u niemand verwacht.

Malafide huurders
In deze crisistijd waarschuwt de politie ook voor de risico’s van malafide huurders. Criminelen bieden momenteel lucratieve bedragen om een bedrijfspand of schuur te mogen gebruiken. Veelal met als doel om er een wietkwekerij of drugslab te vestigen. Verhuurders lopen hierdoor wel risico’s om betrokken te raken bij criminele activiteiten, wat weer kan leiden tot strafvervolging. Controleer dus goed aan wie u verhuurt! Ook wanneer criminelen u als ondernemer aanbiedingen doen voor leningen of ‘giften’ is een gezond wantrouwen zeer op zijn plaats.

Meer berichten
 
Auto zoeker