Afbeelding
Foto: Shutterstock

Een mooi gazon door regelmatig onderhoud

Algemeen

In de lente begint het vaak weer te kriebelen. Men wil naar buiten en genieten van de natuur, ook in de eigen tuin. Ook al lijkt gras na de winter te moeten ontwaken, een gazon vol mos en vol met bruine plekken is een doorn in het oog. Een aantal tips voor een mooi groen gazon.

Wanneer u geen zin heeft om wekelijks achter de grasmaaier te lopen, is het zo verleidelijk om het gras lekker kort te maaien. Doe het niet! Wat langer gras groeit namelijk minder snel, heeft minder water en voedingsstoffen nodig en u beschadigt de grasplant niet. Beschadigde grasplanten kunnen kale en bruine plekken in het gazon geven.

Luchtig houden
Wanneer een gazon veelvuldig wordt betreden of wanneer bijvoorbeeld kinderen er regelmatig een balletje op trappen verdicht de grond. Dit heeft als gevolg dat de grasplanten minder goed groeien. Door te verticuteren wordt de bodem weer luchtiger en kan het gras weer groeien. Voordeel van verticuteren is dat u bovendien mos uit het gras haalt. Na het opharken van het mos verwent u het gras door het te bemesten. Gazon ziet er tijdelijk wat minder mooi uit, maar vertrouw erop dat het helemaal goed gaat komen. Om het voor de planten nog makkelijk te maken om de voedingsstoffen uit de mest te halen, wordt kalk op het gazon gestrooid. Dit moet enkele weken voor het bemesten gebeuren. Gelijktijdig zorgt voor het tegenovergestelde effect. Door te strooien op een gemaaid gazon en voor een regenbui zorgt dat de kalk beter wordt opgenomen. Ook scherp zand zorgt voor lucht in de bodem en zorgt ervoor dat water makkelijker de bodem in trekt.

Water
Maak gras en andere planten niet lui! Vaak kleine beetjes water remt de wortelgroei. Door minder vaak maar dan wel goed te bewateren, trekt het water dieper de grond in. Doe dit in de vroege ochtend of 's avonds. Overdag verdampt er tijdens het sproeien meer water. Bovendien werken waterdruppels als een vergrootglas en gras kan daardoor verbranden. Planten gaan met de wortels op zoek naar dat water. Gevolg: meer wortels en een sterkere plant. Voordeel is ook dat het u veel minder tijd kost.

Inzaaien
Het voorjaar is ook het ideale moment om de kale plekken die ondanks alle liefde en tijd die u in uw gazon steekt opnieuw in te zaaien. De bodem is er na verticuteren en bemesten helemaal klaar voor. Een voorjaarszonnetje en wat regen doen de rest. Voor u het weet, heeft u weer een mooi groen gazon om de hele zomer van te genieten.

De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 52 minuten geleden
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 12 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 14 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 18 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 21 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 22 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival gisteren
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 18 apr, 19:49