Afbeelding

Archief muziekvereniging Wilhelmina op orde gebracht

Algemeen

RIJSSEN - Muziekvereniging Wilhelmina, de op één na oudste vereniging van Rijssen, heeft haar archief bijna op orde. In de afgelopen tijd is het omvangrijke archief van deze muziekvereniging uitgezocht en beter toegankelijk gemaakt.

Het betreft een rijk archief, zowel op papier alsook digitaal. De foto’s die de laatste jaren gemaakt zijn en op CD staan, komen keurig gerangschikt in hiervoor geschikte aluminium koffers, evenals beelden op DVD. De bedoeling is dat al het materiaal, ook papieren krantenartikelen, te zijner tijd gedigitaliseerd worden en alles ‘in de cloud’ komt te staan.

Meer interesse
Als de muzikanten ouder worden, krijgen ze steeds meer interesse in het verleden van hun vereniging. Dit bleek wel toen enkele oud-leden graag opnames wilden hebben. Harry Nijkamp en Erik Rozendom, nu beroepsmuzikanten maar ooit begonnen bij Wilhelmina, werden enthousiast van alle beelden van concerten waarin zij hebben meegespeeld. Het archief wordt tegenwoordig bijgehouden en opgeruimd door Wim Kreijkes. Hij is sinds 1965 lid van Wilhelmina en heeft de Ter Horst & Co periode heel bewust meegemaakt. In de zeventiger jaren kwam Wilhelmina op haar eigen benen te staan. Het archief verhuisde toen mee naar het nieuwe Wilhelmina-onderkomen.

Een hele klus
“Van vroeger uit werden alle krantenknipsels, programmaboekjes en posters bijgehouden door Gerrit Jan Kastenberg. Hij voorzag alles van een datum en borg het op in ordners. Door tijdgebrek is er de laatste jaren minder tijd besteed aan het archief. Zelf heb ik de draad weer opgepakt samen met Ilse Voortman, al voor de coronaperiode”, vertelt Kreijkes. De komende tijd gaat hij alle items in het archief catalogiseren. “Een hele klus, maar dankbaar werk. Is het archief volledig op orde? Dan is het toegankelijk voor liefhebbers.”

Oproep
Een oproep aan oud-leden en familie: Mocht u nog materiaal (foto’s, video’s, et cetera) hebben liggen van Wilhelmina? Wilt u dan een mailtje sturen? Het materiaal kan na het inscannen weer teruggegeven worden. U kunt mailen naar wimkreijkes@planet.nl of bellen naar 0548-514 844.

De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 43 minuten geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 4 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 6 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 22 uur geleden
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland gisteren
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist.
Philip Dröge over een vergeten stukje van de Nederlandse taal 27 mrt, 10:00