Doe de test en win dinercheque

WIERDEN/ENTER - In de bibliotheek van Wierden is een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) gevestigd. Op donderdag 24 juni om 11.00 uur vindt in de bibliotheek de officiële start van het IDO plaats.

‘Jij hebt geen hulp nodig bij computeren met de overheid. Jij weet alles al!’ staat uitdagend op de flyer die de bibliotheek deze week huis-aan-huis verspreidt. Wie denkt op dit gebied alles al te weten, kan op de achterkant van die flyer zijn of haar parate kennis testen met het juiste antwoord op 5 vragen. Goede antwoorden kunnen een Dinercheque van € 100 opleveren.

Steeds meer digitaal
Waarom zo’n informatiepunt? Gea Janssen en Rinske Zevenbergen: “Omdat best veel mensen het moeilijk vinden digitaal te communiceren met de overheid. Maar je moet het wel kunnen, want een zorgtoeslag aanvragen of je rijbewijs laten verlengen of een afspraak maken met het gemeentehuis, dat gaat allemaal via de computer.” Dus als je vastloopt op een website van de overheid, kun je de bieb binnenlopen en om hulp vragen? Gea: “Elke donderdag van 10.00-11.30 uur kan dat inderdaad. Als dat tijdstip je niet uitkomt, kun je een afspraak maken voor een ander moment. Een vrijwilliger, Rinske of ik helpen je dan.” En dan vullen jullie die lastige vragen voor iemand in? “Nee”, zegt Rinske, “Iemand gaat zelf achter de laptop zitten en als het even niet lukt, geven wij aanwijzingen. Wij helpen je, maar we doen het niet voor je. Anders leer je nooit hoe het werkt.”

Privacy
Mensen moeten soms dingen regelen die nogal privé zijn. Dan wil je toch niet midden in de bieb achter een computer zitten? Gea: “Natuurlijk niet! Als het om persoonlijke zaken gaat, maken we gebruik van een laptop in een aparte ruimte. Rinske en ik hebben ook een absolute geheimhoudingsplicht.”

Cursussen
Voor wie digitaal vaardiger wil worden, organiseert de bieb speciale cursussen: Klik & Tik, een soort basiscursus, en Digisterker voor wie al wat meer kan. Op vrijdagochtend is er het Digicafé, waar iedereen zo kan aanschuiven. De verwachting is dat deze activiteiten na de zomer weer van start kunnen gaan.

Doe de test
De test waarmee inwoners van Wierden en Enter een Dinercheque kunnen winnen, staat ook op de site van
de bieb: www.bibliotheekwierden.nl/test Meedoen kan tot uiterlijk vrijdag 18 juni. Op donderdag 24 juni om 11.00 uur zal wethouder Kortenhoeven de winnaar bekendmaken.

Vrijwilligers gezocht
Voor het IDO zoekt de bibliotheek nog extra vrijwilligers. Info: 0546 - 572784 of mail naar Gea g.janssen@bibliotheekwierden.nl of Rinske r.zevenbergen@bibliotheekwierden.nl. Als zich ook vrijwilligers uit Enter melden, zal de bibliotheek ook hier een IDO inrichten.

Meer berichten
 
Auto zoeker