RIJSSEN - Hoofdorganist Jan-Geert Heuvelman achter de speeltafel van het orgel in de Noorderkerk.
RIJSSEN - Hoofdorganist Jan-Geert Heuvelman achter de speeltafel van het orgel in de Noorderkerk. (Foto: Gerrit Kraa)

Orgels in Rijssen 19: Noorderkerk (slot)

De keus viel - in 1997 - op Van Eeken, het werd een orgel met 2 klavieren en 31 stemmen.
Harold Vogel nam het adviseurschap over van Jongepier. Het ging vooral om krachtige registers, om “grävität”, met grommende zestien-voets-registers. Een buitenbeentje is het zacht strijkend register: een Viola di Gamba; een concessie in de richting van een romantisch orgel. “Dat smaakt naar meer,” zullen specifieke liefhebbers verzucht hebben. Sommige registers krijgen extra ondersteuning. De zestienvoets Prestant krijgt op de rechter helft van het klavier een dubbele rij pijpen. Een stevige basis om op door te bouwen. Dat geldt ook voor meer registers. De Cornet (een soort trompet) werd extra versterkt, en dan doen de vulstemmen als Tertiaan, Mixtuur en Ruispijp de rest. Een orgel dat zich te allen tijde en op allerlei manieren laat horen en de gemeentezang onverbiddelijk kan dirigeren.
Op het pedaal is een krachtige Ruispijp te vinden, die als uitkomende stem begeleid kan worden door de klavieren. Een instrument met erg veel mogelijkheden dus. Het orgelplatform draag het gewicht van 2377 pijpen, een melange van lood en tin. 1,2 miljoen guldens!
De orgelkas werd door de fijnschilder Henk Seppenwoolde gepatineerd, om het klassieke karakter te versterken.

Antwerpen 
Hij kreeg een loodzware maar gedegen opleiding in Antwerpen. Het resultaat van zijn vakmanschap is nu dus alle zondagen zichtbaar.
Jan-Geert Heuvelman is de hoofdorganist. Hij heeft drie collega’s: Scheppink, Steunenberg en Slagman en 3 hulporganisten: Ten Hove, Baan en Van den Breevaart. Er is in de reformatorische gezindte sprake van professionalisering van organisten. De VOGG, de Vereniging van organisten van Gereformeerde Gemeenten - en de Rijssense muziekschool! - hebben daartoe ook bijgedragen. De verscheidenheid aan organisten levert zo ook een variatie aan vertolkingen op. Jan-Geert improviseert veel, de anderen spelen uit diverse koraalboeken: Willem Hendrik Zwart, Cor van Dijk, Sanderman, bewerkingen van Kettelarij, keuze genoeg.

Heuvelman
Jan-Geert bezocht het conservatorium in Utrecht, volgde ook en passant een opleiding tot beiaardier, wat op het Rijssense carillon goed te horen is. Hij werd ook opgeleid voor schoolmuziek en geeft les aan het Van Lodenstein College. Daarnaast dirigeert hij het Vocaal Ensemble Rijssen en het jongerenkoor Sjaloom.

Psalm 9 heeft - desgevraagd - zijn voorkeur. Een goede zaak is dat de eigen basisscholen wekelijks eenzelfde psalm leren zingen, nu was psalm 57 aan de beurt. Daarom speelt Jan-Geert voor de dienst een geïmproviseerde bewerking van dat koraal, in de hoop dat de jeugdige kerkgangers dat herkennen. Hij demonstreert dat op het orgel met een forse bewerking, blindelings trekt hij een tiental registers open en dan zingt het prachtig door de enorme (lege) kerkzaal, groots en meeslepend, vakwerk. Als zo’n orgel gestemd wordt, gaat er 2,5 uur mee heen, 5 tongwerken op de klavieren en 4 op het pedaal….

Gerrit Kraa

Meer berichten