Balkon Beweegdag bij Reling succesvol

RIJSSEN - “De armen omhoog, de armen omlaag, de benen buigen en de benen strekken. Als het niet goed lukt, houd je dan maar vast aan de reling”, klonk het ‘toepasselijk’ door de toeter die de fysiotherapeuten Kely en Marilyn van Jansen Fysiozorg om beurten hanteerden. Samen met praktijkmanager Arwen verzorgden zij vorige week vrijdag een speciale bewegingstraining voor ouderen in De Reling in Rijssen in het kader van de nationale Balkon Beweegdag van het Nationaal Ouderenfonds (binnen de richtlijnen van het RIVM).

De grote hal met per verdieping de mooie reling, was de ideale locatie voor dit half uurtje bewegen voor ouderen. De mensen konden onderling ook contact met elkaar hebben en dat ging helemaal goed. Naast de beweging speelde de gezelligheid en de sociale contacten (na lange tijd) een grote rol. “Wat mooi is dit, dat we samen op deze manier aan het bewegen zijn. Dat willen we iedere week wel een keer”, lachen twee dames.

Bewegen
De begeleiders van Jansen fysiozorg waren ook heel enthousiast. “Het is belangrijk dat ouderen geregeld bewegen en samen is dit nog gezelliger. Het draait om verantwoord en laagdrempelig bewegen en iets doen met en voor elkaar. Onze fysiopraktijk had zich hiervoor aangemeld en we kregen een beweegmat een attributen zoals speciale elastieken waarmee je ook goed oefeningen kunt doen”, aldus Arwen. De circa achttien tot twintig ouderen die hieraan deelnamen, kregen ieder een elastiek aangereikt om arm- en beenoefeningen mee te doen. Binnen dit halfuurtje training waren tevens twee korte pauzes inbegrepen om even weer bij te komen. “Me dunkt dat we alles nu wel weer los hebben”, schalt een meneer vanaf de bovenste verdieping.

Vrije invulling
Deze activiteit wordt gehouden bij zorgcentra in heel Nederland. Elke beweegleider mag samen met deze (woonzorg)locatie en de bewoners hieraan een vrije invulling geven. Het kan zelfs variëren van balkon danssessies tot een leuke balkon bingo. Naast het nationaal Ouderenfonds verlenen de Vriendenloterij, Menzis, VWS, VML, KNGF en WijBuurtsportcoaches medewerking aan deze landelijke Nationale Beweegdag. Eén ding wat de bewoners van de Reling aangaven was dat ze eigenlijk een begeleidend muziekje op maat een beetje misten. Maar verder was de missie geslaagd.

Meer berichten
 
Auto zoeker